Στα βρετανικά πρωτοσέλιδα τα γεγονότα της Αθήνας

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 12:34

A- A A+

Λονδίνο,

Στις πρώτες θέσεις των ειδήσεων στα βρετανικά ΜΜΕ εμφανίζονται τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα, παρόλο που σήμερα είναι ημέρα κρίσιμων γενικών εκλογών για τη χώρα.

Η Daily Mail φιλοξενεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Φλέγον ζήτημα για τη Βρετανία» και συνοδεύεται από φωτογραφία ενός αστυνομικού που έχει τυλιχθεί στις φλόγες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Ελλάδα. «Με το έλλειμμά μας να κοντεύει να γίνει χειρότερο από αυτό της Ελλάδας στους δρόμους της Αθήνας εξαπλώνεται η αναρχία και οι φόνοι», γράφει, χαρακτηρίζοντας τα χθεσινά επεισόδια «κώδωνα κινδύνου» για τη Βρετανία. «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την αβεβαιότητα μιας μη αυτοδύναμης κυβέρνησης», τονίζει. Πολυσέλιδα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και παραδειγματισμού της Βρετανίας, που πρέπει να δράσει άμεσα για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμά της.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει με τις περικοπές ενώ τρεις εργαζόμενοι σε τράπεζα σκοτώνονται στις διαδηλώσεις», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος των Financial Times. Σε κύριο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, που τιτλοφορείται «Διχασμένη, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να αποτύχει» τονίζεται ότι για να καταφέρει η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία «θα πρέπει να εξαλείψει το μεγαλύτερο ερωτηματικό, που είναι πολιτικό και όχι οικονομικό». Η εφημερίδα γράφει ότι τα χθεσινά γεγονότα «κάνουν απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι, εκτός και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να ενώσει την τάξη των πολιτικών και μία μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ώστε να στηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητάς του, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει». Το άρθρο προσθέτει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προετοίμασε επαρκώς τους πολίτες για αυτό που ερχόταν. Τονίζει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να τηρήσει υπεύθυνη στάση: «Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώνει συμβολική καταψήφιση του προγράμματος λιτότητας». Τρίτο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στις «αμφιβολίες που παραμένουν σχετικά με το αν η Αθήνα θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας όπως απαιτεί το διεθνές σχέδιο σωτηρίας ύψους 110 δις.ευρώ».

«Η Αθήνα καίγεται και η κρίση χτυπά στην καρδιά της ΕΕ», τιτλοφορεί η ανταπόκριση της Guardian, που περιγράφει ανάγλυφα το θυμό στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας. Κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στην «υπαρξιακή κρίση» στην οποία έχουν βυθίσει την Ευρώπη τα γεγονότα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» το σχέδιο διάσωσης της χώρας. Με άρθρο του στην εφημερίδα ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ απευθύνει έκκληση: «Μεταρρυθμίστε το ευρώ ή πετάξτε το». Θεωρεί ότι η ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών της.

Κύριο άρθρο των Times που τιτλοφορείται «Το τραύμα της Ελλάδας, η δυσφορία της Ευρώπης» αναφέρεται στις αδυναμίες της νομισματικής ένωσης, που φέρονται να επιδείνωσαν την κρίση. «Η πιστωτική κρίση επιδεινώθηκε από την ανελαστική νομισματική πολιτική και το ευρώ», αναφέρει, για να καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση είναι μέσω μία ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής. «Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι σε χώρες με συνετή δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να διασώζουν τις χώρες που είναι σπάταλες. Αυτό είναι άδικο και αντιδημοκρατικό… Η Βρετανία, εκτός του ευρώ, ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει αυτή η προοπτική. Ούτε και πρέπει ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο».

«Η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ τεταμένη αυτή τη στιγμή – ο κόσμος σταματάει και συλλογίζεται αυτά που συνέβησαν», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα. «Κάποιοι θεωρούν ότι οι θάνατοι των τραπεζικών υπαλλήλων θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταλαγιάσουν οι διαδηλώσεις, καθώς οι πολίτες θα σκεφτούν ότι δεν αξίζει να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι πρόκειται για την αρχή μιας κοινωνικής έκρηξης. Η χώρα είναι πολύ ασταθής αυτή τη στιγμή. Αν οι αγορές του εξωτερικού κοιτάξουν την Ελλάδα και θεωρήσουν ότι είναι έτοιμη να καταρρεύσει, αυτό μπορεί να καταστεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή