Με υπερπτήση τουρκικών μαχητικών ξεκίνησε η δίκη της Εργκένεκον

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 14:13

A- A A+

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη πρώην και νυν στρατιωτικών, που μετείχαν στο παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον, με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πετούσαν πάνω από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της πόλης του Ερζουρούμ στην Ανατολική Τουρκία.

Ο αρχηγός της 3ης Στρατιάς στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, βασικός κατηγορούμενος, δεν παρουσιάσθηκε στο δικαστήριο παρά την έγκαιρη κλήτευσή του.

Η απαξίωση του δικαστηρίου από τον κατηγορούμενο στρατηγό και η υπέρπτηση των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το δικαστήριο έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο αρχηγός του επιτελείου αεροπορίας Χασάν Ακσάι ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «εκπαιδευτικές πτήσεις» και θεώρησε «σύμπτωση» τη διεξαγωγή τους σε κατοικημένη περιοχή της πόλης την ώρα που άρχιζε η δίκη.

Ανάλογες πτήσεις ρουτίνας καταγγέλλουν τοπικοί παράγοντες και διεθνείς παρατηρητές σχεδόν καθημερινά πάνω από την πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, την «πρωτεύουσα» των κουρδικών νοτιοανατολικών επαρχιών της Τουρκίας.

Οι δικηγόροι του στρατηγού επικαλέσθηκαν «επαγγελματικές» υποχρεώσεις του στρατηγού στην ¶γκυρα. Γνωστοί νομικοί -όπως ο πρώην εισαγγελέας Ρεσάτ Πετέκ- δήλωσαν ότι η άρνηση του στρατηγού να παραστεί στη δίκη επιβεβαιώνει την ενοχή του.

«Δεν έχει τίποτα να πει στο δικαστήριο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Δεν έχει τίποτα να πει και στέλνει τα καταδιωκτικά αεροσκάφη», σχολιάζουν, άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή