Γ. Παπανδρέου: Ζήτημα πολιτικής ευθύνης η ψήφιση του ν/σ

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 15:53
UPD:16:19
A- A A+

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας κατά συζητήση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μέτρα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρα μας.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε πως ως πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη του, τονίζοντας πως «η πολιτική για μένα δεν είναι καριέρα» και κάλεσε όλους θα αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στη ΝΔ την κάλεσε να τολμήσει να αναλάβει την ευθυνη για τις πράξεις της, όπως ανέφερε. «Να στηρίξετε μια προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας ... διαφορετικά θα είστε ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Μάχη για τη σωτηρία της χώρας

Ακούστε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Αναφερόμενος στο αίτημα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση του νομοσχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας αλλά «ζήτημα πολιτικής ευθύνης για όλους». Υπογράμμισε μάλιστα πως «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, καταλογίζοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση διαφθορά και πελατειακή αντίληψη.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος συγκεκριμένα στη ΝΔ την κάλεσε να τολμήσει να αναλάβει την ευθυνη για τις πράξεις της, όπως ανέφερε.

«Καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμα ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο», με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, υποστήριξε πως επί ΝΔ «ζήσαμε το πιο σπάταλο, διεφθαρμένο πρόσωπο της εξουσίας», ενώ έβαλε κατά του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαράς, αναφέροντας πως είναι πλήρως αλληλέγγυος σε όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια «παρά τις συγνώμες του».

Επιπλέον τις επέρριψε βαρύτατες ευθύνες για την κάτασταση της οικονομίας, αναφερόμενος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Παραδέχθηκε πάντως τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. της διακυβέρνησης από τη ΝΔ) ζήσαμε στο έπακρο φαινόμενα που προϋπήρχαν, επισημαίνοντας μάλιστα πως «φταίξαμε όλοι».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση για την άρνησή της να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας. «Ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στην χρεοκοπία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και συμπλήρωσε: «Εξηγήστε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα αν κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που όλοι κοπτώμαστε, τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ;».

Υποστήριξε ακόμα πως «πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία, πατριωτισμός είναι να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει».

«Η βία δεν δίνει λύσεις»

Αναφερόμενος στη χθεσινή φονική εμπρηστική επίθεση στη Marfin Εgnatia Bank ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε πως «ούτε η βία ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την επιτήρηση».

«Η βία δεν δίνει λύσεις δεν δίνει απαντήσεις, δημιουργεί νέες πληγές, ας απομονώσουμε όλοι μας επιτέλους τη βία και όσοι συμφωνούν και όσοι διαφωνούν με τις πολίτικες μας επιλογές», συμπλήρωσε.

Καταδίκασε για ακόμη μία φορά την επίθεση και ζήτησε να μπει τέλος σε κάθε τέτοιο φαινόμενο. «Δεν αντέχουμε άλλες πληγές, κατανοώ την οργή, τη συμμερίζομαι, συμπάσχω».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή