Ευρωλίγκα: Στον τελικό ο Ολυμπιακός

Oι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Παρτιζάν με 83-80
Σάββατο, 08 Μαΐου 2010 00:16
UPD:01:09

A- A A+

Σε ένα συγκλονιστικό ματς, που κρίθηκε στην παράταση, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Παρτιζάν με 80-83 στο Παλέ ντε Μπερσί και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας την Κυριακή, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα.

Οι δυο ομάδες μπορεί να μην πρόσφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου, όμως η διακύμανση του σκορ σίγουρα κράτησε καθηλωμένους όλους όσους παρακολούθησαν τον τελικό.

Η καθοριστικότερη φάση για τους «ερυθρόλευκοι» ήρθε στα τελευταία έξι δεύτερα της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης, όταν με φόλοου σε τελείως άστοχο σουτ του Τεόντοσιτς ο Τσίλντρες ισοφάρισε σε 67-67 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη επιδεικνύοντας την απαραίτητη ψυχραιμία και έχοντας τον Μπουρούση να παίρνει τρία συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ και τον Τεόντοσιτς να σκοράρει όλες τις βολές που πήρε, κατάφεραν και έκαμψαν την αντίσταση των παικτών Βουγιόσεβιτς, που παρόλα αυτά το πάλεψαν μέχρι τέλους, έχοντας και (άστοχο) τρίποντο στην προσπάθειά τους να πάνε σε δεύτερη παράταση.

¶κρως επεισοδιακό τέλος σε έναν αγώνα, ο οποίος από τα πρώτα του λεπτά κάθε άλλο παρά προμήνυε τη συγκλονιστική αυτή εξέλιξη. Αντίθετα, τα πολλά άστοχα σουτ -και από τις δυο πλευρές- και η νωθρότητα του Ολυμπιακού υπόσχονταν μια μάλλον υποτονική αναμέτρηση.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Παρτιζάν ήταν εκείνη που ξεκίνησε καλύτερα και προσπάθησε τίμια να δημιουργήσει μια κάποια διαφορά στο σκορ, όμως οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη ξύπνησαν στα τελευταία λεπτά της περιόδου και με τον Παπαλουκά να βρίσκεται σε πολύ καλή μέρα κατάφεραν και μείωσαν αρχικά και στη συνέχεια στη δεύτερη περίοδο πέρασαν μπροστά.

Το ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό στο +5 και καθώς οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν ακόμα και στο +7, έδειχναν πως αργά ή γρήγορα θα ήλεγχαν πλήρως το ματς, αλλά μάταια. Οι Σέρβοι οργανώνοντας σωστά την αντεπίθεσή τους έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο με το σκορ στην ισοπαλία (57-57) και στο τέταρτο και κρισιμότερο μπόρεσαν και προηγήθηκαν στα τελευταία πέντε λεπτά ακόμα και με έξι πόντους.

Οι Πειραιώτες έδειχναν να έχουν κολλήσει, αφού οι επιλογές του στην επίθεση δεν είχαν καμία λογικά και κινδύνευαν να μείνουν νωρίς μακριά από τον μεγάλο τους στόχο. Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο Τσίλντρες πήρε το όπλο του.

Σε συνεχόμενες φάσεις ο Αμερικάνος κατάφερε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι και να φέρει πάλι το ματς τούμπα υπέρ της ομάδας του. Μάλιστα στο 47.3'' με δυο εύστοχες βολές έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στον Ολυμπιακό (62-65), που φάνηκε πως έτσι θα καθάριζε.

Παρόλα αυτά, στο 34'' με ένα ψυχραιμότατο τρίποντο ο Κέτσμαν ισοφάρισε και στην αμέσως επόμενη επίθεση των «ερυθρολεύκων» ο Μακάλεμπ έκλεψε και έξι δεύτερα πριν το τέλος έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.

Η τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού πήγε στον Τεόντοσιτς, ο οποίος έκανε το σουτ της απελπισίας από τα επτά μέτρα. Η μπάλα δεν βρήκε καν στη στεφάνη, όμως ο Τσίλντρες την γράπωσε με τα χέρια του και από κοντά την άφησε στο καλάθι.

Στη παράταση ο Ολυμπιακός είδε την Παρτιζάν να ξεμένει από παίκτες, αφού Κέτσμαν και Μπόζιτς αποβλήθηκαν με πέντε φάουλ και από τη στιγμή που ο Μπουρούση πήρε τα τρία ηρωικά επιθετικά ριμπάουντ σε συνεχόμενα σουτ των συμπαικτών του, όλα έγινα πιο εύκολα.

Ένα ηρωικό τρίποντο του Ράσιτς στα 14'' πήγε να φέρει ξανά το ματς ανάποδα, όμως στο παιχνίδι των βολών ο Τεόντοσιτς είχε κρύο αίμα και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε στο τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 17-15, 28-33, 52-52, 67-67, 80-83

Παρτίζαν (Βουγιόσεβιτς): Ρόμπερτς 5, Σίνοβετς, ΜακΚάλεμπ 21 (1), Κέτσμαν 11 (3), Μιλόσεβιτς, Ράσιτς 5 (1), Μίτροβιτς, Μπόζιτς 8 (2), Μάριτς 17, Βέσελι 13 (1), Ντέκιτς, Βράνιες

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 10, Πεν, Τσίλντρες 17, Βούισιτς, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1), Χαλπερίν, Κλέιζα 19, Μαυροκεφαλίδης, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 17 (3), Σχορτσανίτης 11

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις