Το μιούζικαλ «Εβίτα» στην Αθήνα

Κυριακή, 09 Μαΐου 2010 07:35
A- A A+

Ένα από τα δημοφιλέστερα μιούζικαλ, η «Εβίτα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Badminton, από τις 11-30 Μαϊου, με τη σφραγίδα του διάσημου παραγωγού Μπιλ Κενράιτ.

Η ζωή της Εβίτα, του πιο αμφιλεγόμενου «μύθου» της Αργεντινής, διέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με επιτυχία στη σκηνή: λάμψη, μελόδραμα, αλόγιστες σπατάλες, συνεχείς ανατροπές και ένα πρόωρο, τραγικό τέλος σε ηλικία μόλις 33 ετών που την καθιέρωσε ως «αγία» στις συνειδήσεις των αγαπημένων «descamisados» (αυτών που δεν φορούν πουκάμισα).

Το επικοινωνιακό χάρισμα της Εβίτα στήριξε την περιπετειώδη πολιτική πορεία του συνταγματάρχη Χουάν Περόν, ο οποίος εδραίωσε το καθεστώς του στην Αργεντινή το 1946. Χάρη στις φιλανθρωπίες της, η Εβίτα μετατράπηκε σε φαινόμενο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ μετά το θάνατό της πέρασε στην ποπ κουλτούρα, όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι ¶ντριου Λόιντ Βέμπερ (μουσική) και Τιμ Ράις (στίχοι) δημιούργησαν ένα άλμπουμ (το οποίο έγινε χρυσό) που αφηγείτο με μουσική και τραγούδια την ιστορία της και αμέσως μετά προχώρησαν στη θεατρική του παρουσίαση.

Η πρώτη πρεμιέρα του μιούζικαλ «Εβίτα» πραγματοποιήθηκε στο λονδρέζικο «Prince Edward Theatre» το 1998, με την Ελέιν Πέιζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Τζος ¶κλαντ ως Χουάν Περόν, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα που εξαργύρωσε την επιτυχία του άλμπουμ και του τραγουδιού «Don’ t cry for me Argentina».

Το έργο κατέβηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1986, μετά από 2900 παραστάσεις, έχοντας αποσπάσει αρκετές διακρίσεις. Το μιούζικαλ «Εβίτα» ταξίδεψε στο Μπρόντγουεϊ και σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αυστρία ως την Ισπανία και από το Μεξικό ως τη Νότια Αφρική. Το 1996 η ταινία του ¶λαν Πάρκερ με τη Μαντόνα ως Εβίτα και τον Αντόνιο Μπαντέρας ως Τσε Γκεβάρα, τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερου τραγουδιού» και με Τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Το 2008 μια νέα παραγωγή του μιούζικαλ σε συνεργασία με την εταιρεία «The Really Useful Group» (που ιδρύθηκε το 1977 από τον ¶ντριου Λόιντ Βέμπερ), πραγματοποίησε περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία σε σκηνοθεσία των Μπιλ Κενράιτ και Μπομπ Τόμπσον. Είναι η ίδια παραγωγή που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Badminton. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ¶μπιγκειλ Τζέι (Εβίτα), Μαρκ Πάουελ (Τσε) και Μαρκ Χίνεχαν (Χουάν Περόν).

Πληροφορίες: Τιμές εισιτηρίων: από 20 -75 ευρώ. Κρατήσεις : www.ticketnet.gr και 210-8840600.

Προτεινόμενα για εσάς