Η κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών της Βρετανίας ενέκρινε το Σάββατο τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει ο ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ με το Συντηρητικό Κόμμα, για να καταστεί δυνατό ο ηγέτης του τελευταίου Ντέιβιντ Κάμερον να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ενώ όμως οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές στήριζαν αυτή τη στρατηγική, χίλια άτομα διαδήλωναν μπροστά στο κτήριο ζητώντας ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Ο Κλεγκ βγήκε κάποια στιγμή από το κτήριο και κατευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές κρατώντας μια ντουντούκα. «Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι χίλια άτομα θα διαδήλωναν στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας αναλογική εκπροσώπηση», είπε. «Είναι ένα θέμα που απασχολούσε ως τώρα μόνο κάποιους ειδικούς. Το γεγονός ότι είστε εδώ, γιατί πιστεύετε στην πολιτική μεταρρύθμιση είναι υπέροχο».
Ο Κλεγκ δεν αποκάλυψε στους διαδηλωτές το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων ούτε δεσμεύτηκε να συμμαχήσει με τους Συντηρητικούς μόνο αν οι τελευταίοι δεχθούν τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. «Θέλω να ξέρετε πως η πολιτική μεταρρύθμιση είναι ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με την πολιτική», τόνισε. «Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι προς το συμφέρον του έθνους, όλων των Βρετανών, να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική. Και θέλω να συνεχίσετε την εκστρατεία σας για μια διαφορετική και καλύτερη πολιτική».
Λίγο αργότερα, ένας από τους εκπροσώπους του κόμματος, ο Ντέιβιντ Λόουζ, διευκρίνιζε ότι το κόμμα του θα θέσει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και θα εργαστεί για να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Τα λόγια αυτά δεν μπορούν όμως να κρύψουν τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας μετά τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης που ανέδειξαν ένα μετέωρο κοινοβούλιο.
Ο Νικ Κλεγκ κρατά τα κλειδιά της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές ότι μπορεί να ανοίξει την πόρτα που επιθυμεί.
Αν συμμαχήσει με τους Συντηρητικούς χωρίς να εξασφαλίσει τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, πολλά μέλη και οπαδοί του κόμματος θα αντιδράσουν.
Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και ο Κλεγκ συμμαχήσει με τον Μπράουν (καθώς και με τα εθνικιστικά κόμματα της Σκοτίας, της Ουαλλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας), ο Τύπος θα επαναστατήσει.
Αν πάλι υπάρξει αδιέξοδο και η χώρα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές, αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος θα είναι οι Φιλελεύθεροι.
Οι Συντηρητικοί διαθέτουν όλα τα χρήματα που χρειάζονται για να πάνε στις κάλπες, οι Εργατικοί θα ψηφίσουν άλλο αρχηγό και οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη γιατί την ταλαιπωρούν.
Ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να αναλύουν τις εκλογές με βάση το παλιό εκλογικό σύστημα, που λειτουργούσε καλά, όσο οι βασικές επιλογές ήταν οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί. Αλλά η βρετανική πολιτική έχει αλλάξει. Και οι Φιλελεύθεροι παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Μέχρι τώρα, η απουσία μεταρρύθμισης ήταν αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα. Στις εκλογές αυτές, για παράδειγμα, εξελέγησαν τέσσερις Φιλελεύθεροι βουλευτές ανά μισό εκατομμύριο ψήφων, έναντι 15 Εργατικών και 14 Συντηρητικών. Τώρα όμως πλήττεται από το εκλογικό σύστημα ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό σύστημα, καθώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή πλειοψηφία. Πολλοί Βρετανοί αρνούνται να το παραδεχθούν, αλλά οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται όπως οι ψηφοφόροι στην υπόλοιπη Ευρώπη: ζητούν συμμαχίες, όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα πάντως με την «Guardian», ο Κλεγκ θα λάβει τις αποφάσεις του μέχρι απόψε. Χθες συναντήθηκε πρώτα με τον Ντέιβιντ Κάμερον, και στη συνέχεια με τον Γκόρντον Μπράουν, στον οποίο είπε πως ακόμη κι αν εκείνος παραιτηθεί από την ηγεσία των Εργατικών, υπάρχει ο φόβος μια συμμαχία Lib-Lab (Φιλελευθέρων-Εργατικών) να θεωρηθεί αθέμιτη από την κοινή γνώμη. Πολλά στελέχη του Εργατικού Κόμματος πιέζουν το τελευταίο 48ωρο τον Μπράουν να παραιτηθεί και να παραμείνει μόνο ως μια υπηρεσιακή λύση. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί μόνο όταν πειστεί ότι αποτελεί εμπόδιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πηγές: El Pais, Guardian, AΠΕ-ΜΠΕ