Μεταβίβαση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων στο Δημόσιο προτείνει ο Α. Κακλαμάνης

Προτεινόμενη τροπολογία στο ν/σχ για το «πόθεν έσχες»
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 20:53
UPD:20:57
A- A A+

Τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπτονται από τους υπόχρεους κατάθεσης δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) στο Δημόσιο, προτείνει με τροπολογία του στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, ο κ. Κακλαμάνης χαρακτηρίζει τον ισχύοντα νόμο ανεπαρκή, ενώ κρίνει για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο εκτιμά «ότι δημιουργεί προϋποθέσεις και όρους ώστε ο θεσμός του «πόθεν έσχες» να δίδει πλήρη εικόνα της προέλευσης των δηλουμένων περιουσιακών στοιχείων».

Υπογραμμίζει δε την ανάγκη υιοθέτησης της τροπολογίας του, η οποία αναφέρει, ότι οι υπόχρεοι για την υποβολής της δήλωσης «πόθεν έσχες» θα πρέπει να συνυποβάλλουν ειδική δήλωση με την οποία «θα παραιτούνται ρητώς και ανεκκλήτως υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από κάθε ενοχικό ή εμπράγματο δικαίωμα επί οποιουδήποτε ακίνητου ή κινητού πράγματος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, η καταγραφή του οποίου για οποιοδήποτε λόγο έχει παραλειφθεί».

Από την πλευρά του το Δημόσιο οφείλει να ειδοποιήσει το συντομότερο για την παράλειψή του τον παραιτηθέντα, ο οποίος εντός δύο μηνών δύναται και μόνον στην περίπτωση που αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή του και ότι δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να γνωρίζει την ύπαρξη του περιουσιακού του αυτού στοιχείου, να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την αναστολή ή την ακύρωση της σχετικής μεταβίβασης των δικαιωμάτων του στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η απόκτηση από το Δημόσιο της κυριότητας των περιουσιακών αυτών στοιχείων ολοκληρώνεται με πράξη αποδοχής του υπουργού Οικονομικών εντός τριών μηνών από τη γνωστοποίηση της παράλειψης ή την ενημέρωση για αυτήν.

Με βάση την πρόταση του κ. Κακλαμάνη οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο συμβάλει στη γνωστοποίηση της παράλειψης δήλωσης περιουσιακού στοιχείου υπόχρεου απαλλάσσεται από τυχόν ευθύνες του που σχετίζονται με το μη δηλωθέν περιουσιακού στοιχείου του υπόχρεου.

Κατά την ίδια τροπολογία και οι προβλεπόμενοι από τα νόμο για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες φορείς και νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να ενημερώνουν όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες για διάπραξη ή επιχείρηση διάπραξης παράβασης των υποχρεώσεων των ελεγχομένων.

Τέλος, όπως προβλέπει η τροπολογία, «τρίτος που εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και με χρηματική ποινή».

Επίσης τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες φορείς που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή