Βατοπέδι: Καταθέσεις Αγγέλου, Βουλγαράκη, Αλογοσκούφη

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 00:22
UPD:00:30

Εγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού, υπογεγραμμένα από τον νυν υπουργό, τα οποία κατά την γνώμη του τεκμηριώνουν τη μη ένταξη του δάσους της Ουρανούπολης σε οιαδήποτε αρχαιολογική προστασία, προσκόμισε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιώργος Βουλγαράκης.

A- A A+

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας κατέθεσε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε σημαντικά από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα.

Για το λόγο αυτό η επιτροπή διερευνά το ενδεχόμενο της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης των κ.κ. Αγγέλου και Δούκα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγγέλου απέρριψε τα περί ενδεχόμενης στενής επικοινωνίας του με τους μοναχούς του Βατοπεδίου για την υπόθεση της Βισθωνίδας, υποστηρίζοντας πως, ούτε το επίπεδο της οικειότητας που είχε μαζί τους επέτρεπε να του απευθύνονται στον ενικό, ούτε θυμόταν να είχε δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στους γέροντες.

Ο κ. Αγγέλου αποποιήθηκε δε την ιδιότητα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, περιοριζόμενος στο ρόλο του «συνεργάτη».

Με την ιδιότητα αυτή, όπως είπε, απευθύνθηκε τον Ιούλιο του 2004 στον Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αποδοχή μιας επιστολής διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης κατά της Μονής Βατοπεδίου - μιας επιστολής που, όπως ανέφερε, διάβασε στα πρόχειρα χωρίς να την καταλάβει και που απλώς «διαβίβασε» τηλεφωνικά στον Πέτρο Δούκα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Δούκας είχε αναφέρει πως ενημερώθηκε για την υπόθεση του Βατοπεδίου τον Ιούνιο του 2004 από τον κ. Αγγέλου, ο οποίος μάλιστα, όπως υποστήριξε, του είχε ζητήσει να την εξετάσει «κατά προτεραιότητα».

Ο κ. Αγγέλου επέμεινε πως το τηλεφώνημά του ακολούθησε την αποδοχή από πλευράς του υφυπουργού, των υπουργικών αποφάσεων Δρυ και Φωτιάδη υπέρ της Μονής.

Παράλληλα, ο κ. Αγγέλου διαβεβαίωσε την Επιτροπή, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερωθεί για την επιστολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς «ο Πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για τις επιστολές».

Γ. Αλογοσκούφης: Ό,τι έμαθα για την υπόθεση, το έμαθα από τότε που έλαβε δημοσιότητα

Από την πλευρά του, στην κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επεσήμανε πως η αρμοδιότητα χειρισμού της υπόθεσης της Βισθωνίδας, ανήκε αποκλειστικά τον υφυπουργό του. «Όταν κάποιος υφυπουργός έχει αποκλειστική αρμοδιότητα σε ένα ζήτημα ενεργεί ως υπουργός χωρίς γνώση του υπουργού» σημείωσε.

«Ό,τι έμαθα για την υπόθεση, το έμαθα από τότε που έλαβε δημοσιότητα. Μου απευθύνθηκαν δύο επιστολές, μία από τον τότε εκτελούντα χρέη Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου με την οποία μου πρότεινε να αντιστραφούν όλες οι ανταλλαγές. Παρέπεμψα αυτή την επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Επίσης, από την προηγούμενη Εξεταστική, μου ζητήθηκε να στείλω κάποια έγγραφα στην Επιτροπή και μερίμνησα να σταλούν. ¶λλη σχέση με αυτήν την υπόθεση δεν είχα», πρόσθεσε.

Εγγραφα του ΥΠΠΟ προσκόμισε ο Γ. Βουλγαράκης

Εγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού, υπογεγραμμένα από τον νυν υπουργό, τα οποία κατά την γνώμη του τεκμηριώνουν τη μη ένταξη του δάσους της Ουρανούπολης σε οιαδήποτε αρχαιολογική προστασία, προσκόμισε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γιώργος Βουλγαράκης.

Απαντώντας εμμέσως στην κατάθεση του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο αρχαιολόγος, σε προηγούμενο έγγραφό του είχε θεωρήσει ως μόνα αρχαιολογικά μνημεία, περιοχές που δεν συμπεριελήφθησαν στις ανταλλαγές.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, αργότερα, το ΚΑΣ απέρριψε τις αξιώσεις του, να αναγνωρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 350.000 στρεμμάτων, με βάση νόμο του 1965.

Προσκόμισε δε διαβεβαίωση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού, ότι «δεν προβλέπεται διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού ή ατομικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβιβάσεως ακινήτου εντός αρχαιολογικού χώρου» και πως η έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση επέμβασης στα ακίνητα ή μνημεία και στο περιβάλλον - σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους.

Κατέθεσε ακόμη στα πρακτικά, αντίγραφο της περιουσίας του από τον έλεγχο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών από το 2000 και εντεύθεν, καθώς και αντίγραφο από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, «όπου φαίνεται ότι όλες οι αμοιβές, τις οποίες πήρε η σύζυγός του ως συμβολαιογράφος, μεταβιβάστηκαν εξ ολοκλήρου στα Ταμεία Νομικών και Ταμεία Συμβολαιογράφων, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη κίνηση κανενός αλληλόχρεου λογαριασμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή