Με αστερίσκο η χρήση του τίτλου «Μακεδονική Προεδρία»

120ή Σύνοδος των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης
Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 14:07
UPD:16:02
AΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

A- A A+

Με αστερίσκο θα γίνει τελικά η χρήση του τίτλου «Μακεδονική Προεδρία» από τα Σκόπια για την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην 120ή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, η Ελβετία παραδίδει στην ΠΓΔΜ την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών για τους επόμενους έξι μήνες, με την ηγεσία των Σκοπίων να επιμένει να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Μακεδονική Προεδρία».

Η λύση που επελέγη τελικά από την πλευρά του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι κάθε έγγραφο της προεδρίας της ΠΓΔΜ να συνοδεύεται με την ακόλουθη διευκρίνιση:

«Σύμφωνα με το άρθρο 21.β του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου των Υπουργών, η διανομή εγγράφων εκ μέρους ενός εκπροσώπου γίνεται κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εν λόγω εκπροσώπου και δεν προδικάζει τη νομική ή πολιτική θέση του Συμβουλίου των Υπουργών».

Η ελληνική πλευρά κατηγορεί την ΠΓΔΜ ότι καταχράται την ευκαιρία που της δίνεται να παίξει έναν διεθνή ρόλο, για να προωθήσει τις πολιτικές της θέσεις, εκτιμά ωστόσο ότι η διευκρίνιση που συνοδεύει τα έγγραφα της προεδρίας της ΠΓΔΜ αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδοκιμάζει τις επιλογές της συγκεκριμένης προεδρίας.

Η χρήση του επιθέτου «μακεδονικός» από τις αρχές των Σκοπίων είναι μία ακόμη απόπειρα να μονοπωλήσουν τον όρο, ενώ ενέργειες σαν κι αυτή μπορεί επίσης, να έχουν σημαντικές συνέπειες, στο μέτρο που υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του ονόματος, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Όπως σημείωσε, η απόφαση (95) 23 της Επιτροπής Υπουργών, του υψηλότερου πολιτικού οργάνου αυτού του Οργανισμού, όρισε ομοφώνως ότι «για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα αυτού του κράτους». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η οποία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 817 και 845 (1993), η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι διεθνώς υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί την προσωρινή της ονομασία για όλους τους σκοπούς εντός του Οργανισμού, εωσότου το ζήτημα του ονόματος επιλυθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η χρήση του επιθέτου "μακεδονικός" από τις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προκειμένου να προσδιορίσουν την Προεδρία της χώρας τους στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλιου της Ευρώπης, είναι μία ακόμη απόπειρα να μονοπωλήσουν τον όρο, καθώς και μια προφανής προσπάθεια να παρακάμψουν τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους. Παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της προαναφερθείσας απόφασης 95 (23), την οποία με αυστηρότητα τήρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και που έχει αποτελέσει την καθιερωμένη πρακτική όλων των διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών», τόνισε ο κ. Δρούτσας και κατέληξε στη δηλώσή του λέγοντας:

«Υπό το φως των ανωτέρω, η Ελλάδα οφείλει να επιστήσει την προσοχή των κρατών – μελών σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την ορθή λειτουργία και ομαλή τάξη του Συμβουλίου και στην ανάγκη η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, ιδίως ασκώντας τα καθήκοντα της επικείμενης προεδρίας της κατά τον προσήκοντα τρόπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή