«Έφυγε» ο Στέφανος Λαζαρίδης

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 14:33
A- A A+

Ο Στέφανος Λαζαρίδης, σκηνογράφος και σκηνοθέτης με διεθνή ακτινοβολία, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο.

Είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2006 για δεκαοκτώ μήνες και μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα προσπάθησε να ανανεώσει το ρεπερτόριο του οργανισμού, προσκαλώντας παράλληλα διάσημους καλλιτέχνες, όπως την κορυφαία χορεύτρια Λιν Σίμουρ.

Έλληνας της διασποράς ο Στέφανος Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1942 στην Αιθιοπία από Έλληνες γονείς. Σπούδασε στη Γενεύη και στο Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκε για πολλά χρόνια. Η λαμπρή καριέρα του ως σκηνογράφου ξεκίνησε το 1967 με το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Εκκεντρικότητες ενός αηδονιού» στο Γκίλφορντ. Ξεδίπλωσε το ταλέντο του σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτα, όμως καθιερώθηκε με την όπερα, καθώς σε αυτό το είδος τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις για τις εντυπωσιακές σκηνογραφίες του.

Στη Βρετανία είχε συνεργαστεί με το Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, με το Βασιλικό Μπαλέτο και τη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, την Όπερα Νορθ του Λιντς κ.α. Υπήρξε σταθερός συνεργάτης της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας, από το 1970-2000, αφήνοντας την προσωπική του σφραγίδα σε περισσότερες από τριάντα παραγωγές, πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν (βραβεία Λώρενς Ολίβιε, βραβείο της Ένωσης Γερμανών κριτικών κ.α. ).

Σε διεθνές επίπεδο είχε συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα θέατρα, τη Σκάλα του Μιλάνου, την Εθνική Όπερα της Βιέννης, την Όπερα Μπολσόι αλλά και με σημαντικές διοργανώσεις όπως το Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ, την Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης επί προεδρίας του Τζόρτζιο Στρέλερ κ.τ.λ. Στο συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπογραμμίζεται ότι «ο Στέφανος Λαζαρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην Τέχνη που αγάπησε με πάθος, συνέπεια και ρομαντισμό, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών».

Η τελετή ενταφιασμού του Στέφανου Λαζαρίδη (ο ίδιος δεν επιθυμούσε κηδεία), θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV