Απονεμήθηκαν τα Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω»

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 14:44

A- A A+

Η καθιερωμένη συνάντηση του κόσμου του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην τελετή απονομής των βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω», στο Μουσείο Μπενάκη. Συγγραφείς, λογοτέχνες και αναγνώστες έδωσαν το δικό τους «παρών» σε μια εκδήλωση στην οποία έριχναν βαριά σκιά τα δραματικά γεγονότα της Σταδίου .

Στο άνοιγμα της τελετής, ο διευθυντής του «Διαβάζω» Γιάννης Μπασκόζος υπογράμμισε: «Θέλω να αποτίσω φόρο σεβασμού και τιμής στα τρία θύματα της δολοφονικής επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της οδού Σταδίου. Χρόνια μετά τις εποχές του Ντίκενς, του Μπαλζάκ, του Ντοστογιέφσκι, του Στάινμπεκ, όταν οι κοινωνικές συνθήκες καθιστούσαν την ανθρώπινη ζωή μικρής αξίας αντικείμενο, φτάσαμε στο σημείο , όπου μοιάζει τίποτα να μην έχει αλλάξει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν ‘οράματα’ και ‘ιδέες’ που καίνε βιβλία, καίνε βιβλιοπωλεία και δολοφονούν ανθρώπους. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος της τέχνης και του πολιτισμού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

Πρώτο απονεμήθηκε το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο στην εκδότρια της Εστίας, Μάνια Καραϊτίδη για την πολύχρονη δραστηριότητά της. Με το Βραβείο Μυθιστορήματος τιμήθηκε ο Βασίλης Γκουρογιάννης για το ιστορικό του μυθιστόρημα «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» (εκδ. Μεταίχμιο). Ο συγγραφέας μόλις παρέλαβε τη διάκριση από τον Κώστα Μουρσελά, αφιέρωσε το βραβείο του στην Κύπρο λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ελπίζω να αμβλύνει τις τύψεις και τις ενοχές μας για τα δεινά που της προκαλέσαμε».

Η Κάλλια Παπαδάκη απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για την αξιοπρόσεκτη συλλογή διηγημάτων της «Ο ήχος του ακάλυπτου: Έξι κοινόχρηστες ιστορίες» (εκδ. Πόλις): στις ιστορίες του βιβλίου αποκαλύπτονται οι σκοτεινές όψεις της σύγχρονης Αθήνας. Η Κική Δημουλά παρέδωσε στη νεαρή συγγραφέα το βραβείο, συμβουλεύοντάς τη με το γνωστό παιγνιώδη τόνο: «Υπάρχουν δύο συγκινήσεις για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς: η μεθυσμένη και η μεθυστική: Ας επιλέξουμε τη δεύτερη».

Με το Βραβείο Ποίησης τιμήθηκε ο Χάρης Βλαβιανός , για τη συλλογή του «Διακοπές στην πραγματικότητα: ποιήματα, σχεδιάσματα, μεταγραφές» (εκδ. Πατάκη), ενώ με το Βραβείο Διηγήματος –Νουβέλας βραβεύτηκε ο Ηλίας. Χ. Παπαδημητρακόπουλος για το βιβλίο του «Ο θησαυρός των αηδονιών και άλλα διηγήματα» (εκδ. Γαβριηλίδης).

Αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Γιάννη Κιουρτσάκη να παραλάβει το βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου-Μελέτης για το έργο του «Ένας χωρικός στη Νέα Υόρκη» (εκδ. Ίνδικτος). Ο εκδότης της Ινδίκτου διάβασε τη δήλωση άρνησης παραλαβής του βραβείου για λογαριασμό του συγγραφέα. Στη σχετική επιστολή του ο Γιάννης Κιουρτσάκης αφού ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και το περιοδικό «Διαβάζω», τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "…Ετούτη τη στιγμή που η συλλογική ζωή μας γνωρίζει μια κατρακύλα δίχως προηγούμενο στην οποία έχουμε συμβάλει όλοι –αυτή η κρίση είμαστε εμείς–αναρωτιέμαι: είναι άραγε τυχαίο ότι η έξαρση του ναρκισσισμού, της αυτοπροβολής, των προσωπικών ανταγωνισμών, των πελατειακών σχέσεων και των μικρόψυχων καβγάδων, που μαστίζουν και το λογοτεχνικό μας σινάφι εις βάρος κάθε έννοιας πνευματικής ζωής, συμπίπτει μ’ έναν πληθωρισμό πανηγυρικών εκδηλώσεων για το βιβλίο, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων; Κι αν φαίνομαι υπερβολικός, τουλάχιστον ας αναρωτηθούμε όλοι: πόσο οι βραβεύσεις των τελευταίων χρόνων μάς έχουν βοηθήσει, έστω ατομικά, 'να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα'; Πόσο έχουν βοηθήσει τη λογοτεχνική δημιουργία και το μοίρασμά της με τον αναγνώστη; Αυτές οι πικρές απορίες με εμποδίζουν να δεχτώ με ήρεμη συνείδηση το βραβείο".

Στην παιδική λογοτεχνία διακρίθηκαν με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης και η εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο τους «Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη» (εκδ. Ελληνικά Γράμματα). Το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά πήγε στον Βασίλη Παπαθεοδώρου για το έργο του «Στη διαπασών» (εκδ. Καστανιώτη).

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τους Γιώργο Γαλάντη (εκδότη), Κατρίν Βελισσάρη (διεθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Διαμάντη Αναγνωστοπούλου (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος της επιτροπής για την παιδική Λογοτεχνία), και τους λογοτέχνες Πέτρο Μάρκαρη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Κική Δημουλά, Μένη Κουμανταρέα και Κώστα Μουρσελά.

Προτεινόμενα για εσάς