Η μηλιά του Νεύτωνα ταξιδεύει στο διάστημα

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 16:01

A- A A+

Ένα δείγμα ξύλου, μήκους περίπου δέκα εκατοστών, από τη διάσημη μηλιά που ενέπνευσε στον Ισαάκ Νεύτωνα τη θεωρία της βαρύτητας, μεταφέρεται στο διάστημα με την επόμενη αποστολή της NASA.

Το δείγμα, που φυλάγεται στα αρχεία της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, δανείστηκε ο βρετανικής καταγωγής αστροναύτης δρα Πίτερ Σέλερς, ο οποίος θα το πάρει μαζί του με το διαστημικό λεωφορείο "Ατλαντίς", στην επόμενη πτήση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα διαρκέσει 12 μέρες και θα είναι η τελευταία του "λεωφορείου" της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το BBC, τα ξένα πρακτορεία και τον "Guardian".

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 350ων "γενεθλίων" της Βασιλικής Εταιρείας, του αρχαιότερου και πιο αξιοσέβαστου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, όπου ο Νεύτων είχε διατελέσει πρόεδρος. Το δείγμα της μηλιάς -πάνω στην οποία είναι χαραγμένο το όνομα του Νεύτωνα- θα συνοδεύεται στο διαστημικό ταξίδι του από ένα παλαιό πορτρέτο του επιστήμονα, το οποίο ο βρετανο-αμερικανός αστροναύτης επίσης δανείστηκε από τη Βασιλική Εταιρία.

"Η μηλιά, όσο βρίσκεται εκεί πάνω, δεν θα βιώνει καμία βαρύτητα, έτσι αν είχε κάποιο μήλο, αυτό δεν θα έπεφτε. Είμαι σίγουρος ότι ο σερ Ισαάκ θα ευχαριστιόταν πολύ... καθώς θα αποδείκνυε ότι ο πρώτος του νόμος για την κίνηση των σωμάτων είναι σωστός", δήλωσε ο Σέλερς, που θα μεταφέρει στο διάστημα και μια σημαία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα διεξαχθούν στο Λονδίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή