Πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα φέρει σύντομα η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Σχετικά δε με την πρόταση του κ. Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι στη συνάντηση των αρχηγών, η κυβέρνηση απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου και ότι από μόνο του είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, που δεν βοηθάει σε τίποτα.
Για το εάν θα συνυπολογιστεί η πρόταση της αριστεράς για εφαρμογή της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που να αναδεικνύει τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο και θα σταματήσει τον δίαυλο μεταξύ πολιτικής και χρηματοδότησης και ο οποίος θα διασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές για τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «το αίσθημα της ατιμωρησίας το προσλαμβάνει η κυβέρνηση όπως και οι πολίτες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι συγκεκριμένα».
Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει έλεγχος των δημόσιων λειτουργών και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και σε χαμηλό, όπου υπάρχει παραβατικότητα και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού και γίνεται σκληρή δουλειά να αναδειχθούν όλες οι περιπτώσεις παραβατικότητας στα υπουργεία.
Αναφερόμενος στις εξεταστικές επιτροπές, επεσήμανε ότι ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ για την εξεταστική για την οικονομία σημείωσε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, όπου θα πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Παπούλια για τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα.
Για το «πόθεν έσχες», δήλωσε ότι ήδη συζητείται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία ώστε το «πόθεν έσχες» των πολιτικών να είναι στο πλαίσιο του πραγματικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων τους και όχι μια τυπική διαδικασία.
Σχετικά με την πρόταση για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι πραγματικά ένα ζήτημα που διασύρει την πολιτική ζωή του τόπου μας, συμπληρώνοντας ότι δεν γίνεται πράξη η υποχρέωση των βουλευτών, που υπάρχει και σήμερα, να αίρουν τη βουλευτική ασυλία όπου δεν υπάρχει πολιτικό αδίκημα.
«Είναι όμως πλέον επιβεβλημένο οι βουλευτές, τουλάχιστον στα αδικήματα που δεν αφορούν σε πολιτική δράση, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τον απλό Έλληνα πολίτη», ανέφερε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το ρυθμίσει.
«Βεβαίως και το σκεφτόμαστε», απάντησε ο κ. Πεταλωτής σε ό,τι αφορά την περιστολή της κομματικής επιχορήγησης. «Εμείς είμαστε αυτοί που συναινούμε και θεωρούμε επιβεβλημένο να μπει τάξη στα οικονομικά των κομμάτων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αριστεράς, όπως ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών έγινε από τον πρωθυπουργό και το ότι δεν θέλησαν να έρθουν είναι θέμα δικής τους ευθύνης και απόφασης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ