Επιμένει στις προκλήσεις της η ΠΓΔΜ

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 17:35
A- A A+

Στην ονομασία «Μακεδονική προεδρία» επέμεινε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντόνιο Μιλοσόσκι κατά τη διάρκεια της πρωϊνής συνόδου, ονομασία που όμως δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν άλλο συμμετέχοντα υπουργό.

Mε τη δική του πολιτική παρέμβαση, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στην απαιτιτική αποστολή» που αναλαμβάνει η νέα προεδρία, εξέφρασε, όμως, συγχρόνως τη λύπη του για την επιμονή των Σκοπίων στη χρήση του όρου «μακεδονική».

«Λυπούμαστε» ανέφερε «που οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν επισήμως τον όρο «μακεδονικός» για να προσδιορίσουν την Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα τους εκ περιτροπής».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι «για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους».

Σημείωσε επίσης πως η χρήση του επιθέτου «μακεδονική» είναι μία ακόμη απόπειρα των Σκοπίων να μονοπωλήσουν τον όρο, καθώς και μία προφανής προσπάθεια να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα επέστησε την προσοχή των κρατών-μελών «σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την ορθή λειτουργία και ομαλή τάξη του ΣτΕ» και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, «ασκώντας τα καθήκοντα της προεδρίας της κατά τον προσήκοντα τρόπο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή