Κάννες: Απουσίες αλλά και συμμετοχές της τελευταίας στιγμής

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 18:18

A- A A+

Δεν λείπει το στοιχείο της έκπληξης από τις φετινές Κάννες, παρότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, προσπάθησε να κάνει ασφαλείς επιλογές, με καθιερωμένα ονόματα. Η προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ «Draquila: Η Ιταλία τρέμει» της Σαμπίνα Γκουτσάντι, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στο Φεστιβάλ των Καννών, χαρακτηρίζοντας την επίμαχη ταινία «φιλμ-προπαγάνδα που προσβάλλει την αλήθεια και τον ιταλικό λαό».

Η Σαμπίνα Γκουτσάντι η οποία έγινε διάσημη στην ιταλική τηλεόραση μιμούμενη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στρέφει για άλλη μια φορά τα σατιρικά βέλη της στον «καβαλιέρε» επικρίνοντάς τον ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την καταστροφή στην ΛΆ ¶κουιλα. Η μεσαιωνική πόλη δέχτηκε το χτύπημα του Εγκέλαδου τον Απρίλιο του 2009 που άφησε πίσω του 300 νεκρούς και 60.000 άστεγους. Στο ντοκιμαντέρ, μια καρικατούρα του Μπερλουσκόνι τριγυρίζει στα ερείπια της πόλης, σαν αυτοκράτορας στη δύση της εξουσίας του. Με αφορμή την καταστροφή της ΛΆ ¶κουιλα η σκηνοθέτις προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί οι Ιταλοί ψηφίζουν Μπερλουσκόνι.

Στα αναπάντεχα του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και η συμμετοχή του Κεν Λόουτς στο διαγωνιστικό τμήμα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή . Ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης ο οποίος είχε βραβευτεί με το Χρυσό Φοίνικα το 2006 για την ταινία του «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», επιστρέφει με ένα νέο φιλμ για τον πόλεμο στο Ιράκ, με τίτλο «Route Irish». Στο έργο, ένας βρετανός στρατιώτης σκοτώνεται στο μέτωπο υπό μυστηριώδεις συνθήκες και ένας φίλος του προσπαθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί.

Προτεινόμενα για εσάς