Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Αμπάς για το Μεσανατολικό

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010 21:58
A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αποφευχθούν οι προκλητικές ενέργειες τόσο από τους Ισραηλινούς, όσο και από τους Παλαιστίνιους.

Όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο Wafa, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής «συμφώνησαν στην προσεχή περίοδο να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα θέματα του τελικού καθεστώτος, ιδιαίτερα στα θέματα των συνόρων και της ασφάλειας και στην ανάγκη να αποφευχθούν προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας, ο πρόεδρος Ομπάμα «έδωσε διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση των Αμερικανών να στεφθεί με επιτυχία η αποστολή του γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, που έχει στόχο την επίτευξη λύσης για δύο κράτη και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει σε καθεστώς ασφάλειας και ειρήνης».

Η προσεχής επίσκεψη του Μαχμούτ Αμπάς στην Ουάσινγκτον, η ημερομηνία της οποίας ακόμα δεν έχει καθοριστεί, θα επικεντρωθεί «στην λεπτομερή εξέταση όλων των θεμάτων που αφορούν την ειρήνευση» στην περιοχή.

Κατά το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Μαχμούτ Αμπάς συζήτησαν επίσης την ανάγκη απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε επίσης σαφές ότι θα θεωρήσει και τις δύο πλευρές υπόλογες για «ενέργειες που θα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη», στη διάρκεια των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή