Ιράκ: Κανονικά η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 07:25
A- A A+

Εντός του χρονοδιαγράμματος θα γίνει η διαδικασία «αποχώρησης» των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, παρά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις μέσα στην εβδομάδα και τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποσύρει 40.000 άνδρες από το Ιράκ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες - μια μεγάλης κλίμακας μετακίνηση που το Πεντάγωνο έχει κάνει γνωστό ότι θα αρχίσει τον Ιούνιο.

Ο αριθμός των στρατιωτικών των ΗΠΑ στο Ιράκ θα μειωθεί στους 91.000 έως το τέλος Μαΐου από 94.000 σήμερα και κατόπιν στους 50.000 έως την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ.

Ο Μορέλ είπε ότι δεν θεωρεί πως ο ρυθμός της αποχώρησης των δυνάμεων θα μεταβληθεί εξ αιτίας των τελευταίων γεγονότων, πρόσθεσε πάντως ότι η διοίκηση των αμερικάνικων δυνάμεων στο Ιράκ διατηρεί ορισμένη «ευελιξία» για το εάν θα τηρήσει αυστηρά τις προθεσμίες.

Οι δηλώσεις Μορέλ έγιναν μια ημέρα μετά το κύμα βομβιστικών επιθέσεων με 110 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Το χρονοδιάγραμμα τροποποιήθηκε εξ αιτίας των εκλογών, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσθέτοντας ωστόσο πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει «όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα».

Το σχέδιο του Πενταγώνου προβλέπει τον τερματισμό των εμπλοκών σε μάχες τον Αύγουστο και την «πλήρη» αποχώρηση εντός του 2011, οκτώ χρόνια μετά την εισβολή του 2003 η οποία είχε ανατρέψει το Σαντάμ Χουσεΐν.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Δευτέρας, ο Μορέλ έκανε λόγο περί «φρικιαστικής ημέρας«, αλλά υποστήριξε ότι το προχθεσινό κύμα επιθέσεων ήταν η «εξαίρεση» στην γενικά «βελτιούμενη» κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ.

Ο Κρίστοφερ Χιλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, είχε εκφράσει την Κυριακή την «πεποίθηση» ότι η χώρα οδεύει προς το σχηματισμό νέας κυβέρνησης παρά το μετεκλογικό αδιέξοδο του Μαρτίου, κάτι που δεν διαφαίνεται ακόμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή