ΣΥΝ: Κάλεσμα σε Ερντογάν - Παπανδρέου να περάσουν σε πράξεις

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 13:48

Επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του Διεθνούς δικαίου, έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, ζητά ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

A- A A+

Επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του Διεθνούς δικαίου, έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, ζητά ο Συνασπισμός με ανακοίνωσή του ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Ζητά ακόμα από τις δύο κυβερνήσεις «να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών».

Σε σχετική του ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Πάγια θέση της αριστεράς είναι ότι ο διάλογος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, έξω από τη Νατοϊκή κηδεμονία, αποτελεί το μόνο τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στη βάση αυτή θεωρούμε αυτονόητες τις συναντήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις αμοιβαίες επισκέψεις. Το ζήτημα είναι η ουσία των συνομιλιών και των συμφωνιών που πρόκειται να υπογραφούν.

2. Η δική μας σταθερή άποψη, την οποία διεκδικούμε από κοινού με τις αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας, είναι ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους δυο λαούς. Δεν είναι μοιραίες οι εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες και οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί που μόνο του εμπόρους όπλων και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ υπηρετούν. Θεωρούμε ότι οι δυο κυβερνήσεις πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη και να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών των δυο χωρών στα πλαίσια μιας άλλης προοπτικής σταθερής ειρήνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακριά από προκλήσεις, casus belli και «γκρίζες ζώνες».

3. Υποστηρίζουμε την ενεργητική αναζήτηση σταθερών βημάτων στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Στην κατεύθυνση αυτή, η «νέα αρχή» - κατά τις δυο κυβερνήσεις - που σηματοδοτεί η επίσκεψη Ερντογάν θα έπρεπε να συνοδευτεί από μια χειρονομία άρσης του casus belli.

4. Αποκρούουμε μια ΝΑΤΟ-κεντρική αντίληψη για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών και τη δημιουργία τετελεσμένων σε ζητήματα γύρω από το Αιγαίο μέσω Νατοϊκών διευθετήσεων, με μόνο κριτήριο τη συνοχή της νοτιανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας και όχι μιας σταθερής σχέσης ειρήνης και συνεργασίας.

5. Η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, συμπορευόμενη και με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, θα συνεχίσει να αναπτύσσει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία της με την άλλη Τουρκία για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη βάση αυτή επιμένουμε στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή