Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο ο Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πλήθος υπουργών της κυβέρνησής του και πολυμελή επιχειρηματική αποστολή.
Οι διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να επικυρωθούν με υπογραφή συμφωνιών των δύο μερών μετά την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και αμέσως μετά θα γίνει δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (12:00), ενώ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.
Ο κ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλινικο, και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (15:00).
Την Παρασκευή το απόγευμα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά –υπό την προεδρία Παπανδρέου και Ερντογάν- το νεοσυσταθέν Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών.
Η συνεδρίαση αυτή, που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί απο την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών απο τις δυο πλευρές.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού, στην Αθήνα θα ταξιδέψουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου.
Ηδη, βρίσκονται στην Αθήνα υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.
Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για «θετικά μηνύματα», καθώς και για την «έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.
Το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συμφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Αγκυρα.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Η επίσκεψη Ερντογάν πάντως θα ολοκληρωθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ήδη, φρουρούνται τα τέσσερα ξενοδοχεία στα οποία θα καταλύσουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και τα περίπου 150 άτομα της αντιπροσωπείας υπουργών και επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν.
Κατά τη διήμερη επίσκεψη σε επιφυλακή θα τεθούν περίπου 1.500 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών. Για κάθε μετακίνηση του κ. Ερντογάν θα διακόπτεται η κυκλοφορία, οι χώροι τους οποίους θα επισκεφθεί (Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή) θα επιτηρούνται από ισχυρές δυνάμεις, ενώ θα υπάρχουν ακόμα και ελεύθεροι σκοπευτές.
Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη και την αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού. Τα μέτρα θα λήξουν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «επανάσταση» την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι «η αλλαγή της ατμόσφαιρας» στις σχέσεις με την Ελλάδα και η «αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες».
Σε ερώτησεις για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε πως αναμένεται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών από τους υπουργούς των δύο χωρών, ενώ ειδικά για το αν υπάρχουν σκέψεις για τουρκικές επενδύσεις σε νησιά του Αιγαίου, αρκέστηκε να πει πως θα υπάρξει φόρουμ όπου θα ακουστούν οι απόψεις της τουρκικής πλευράς για την ελληνική οικονομία και για τους πιθανούς τομείς συνεργασίας.
Όσο για το θέμα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως θα είναι όχι απλώς θεμιτή συμφωνία, όποτε και εάν γίνει, αλλά και επιβεβλημένη με την οικονομική κρίση που διερχόμαστε, ωστόσο όπως διευκρίνισε, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ αυστηρές και περιορισμένες και δεν αρκούν τα λόγια, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης.
«Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα είναι η αρχή μιας νέας σοβαρής προσπάθειας εμβάθυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και μιας πιο στενής συνεργασίας των δύο χωρών μας», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1815085 .
ΝΔ: Ασφαλώς ευπρόσδεκτος ο Ερντογάν
«Οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και τόνισε πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι «ασφαλώς ευπρόσδεκτος».
Τόνισε πάντως πως «ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού, η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ακόμη την ανάγκη «να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές» και γνωστοποίησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό αύριο στις 15.00.
Ανησυχία στο ΚΚΕ
Για «βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί συμφωνία για το Αιγαίο και τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων», μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί στα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό κόμμα αναφέρει ότι αντιμετωπίζει την επίσκεψη Ερντογά με ανησυχία. «Όλα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση στον ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς πάτρωνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
ΛΑΟΣ: Συνοδεία ελληνικών μαχητικών ο Ερντογάν στην Αθήνα
«Η κυβέρνηση, για να τιμήσει τον "υψηλό της προσκεκλημένο" επιβάλλεται -μόλις εκείνος μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο- να στείλει να τον συνοδεύσουν δύο μαχητικά αεροσκάφη τα οποία -από τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών και τις Ελληνικές αναχαιτίσεις- ξέρουν πολύ καλά τη διαδρομή», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης σε μία δήλωσε γεμάτη με υπαινιγμούς σχετικά με τις τουρικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
ΣΥΝ: Κάλεσμα σε Ερντογάν - Παπανδρέου να περάσουν σε πράξεις
Επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του Διεθνούς δικαίου, έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, ζητά με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1815611 .
Καλεί ακόμα τις δύο κυβερνήσεις «να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών».