Μπαγίς: Ιστορική ευκαιρία η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 17:03
A- A A+

Την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα θα αποτελέσει ευκαιρία σημαντικών βημάτων προόδου για τις δύο χώρες εξέφρασε ο Εγκεμέν Μπαγίς και απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα για την στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

«Πίστευα πάντα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα αποτελέσει τον πιο δυνατό μου υποστηρικτή στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», τόνισε ο Τούρκος υπουργός επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πρόσθεσε πως «κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα το όραμα (της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.) από τους Έλληνες, επειδή προερχόμαστε από την ίδια κουλτούρα, έχουμε τόσα κοινά και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας».

Ο Τούρκος υπουργός επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σχετικά με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας, ο Τούρκος υπουργός είπε πως «καμία κρίση δε διαρκεί για πάντα. Ναι, η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά θα επανέλθει όταν αυτές οι δυσκολίες περάσουν».

«Στην Τουρκία λέμε: "Αν καίγεται το σπίτι του γείτονα και δεν κάνεις τίποτα, θα καεί και το δικό σου. Το πρόβλημα της Ελλάδας θα γίνει τελικά και πρόβλημα της Τουρκίας. Η ευημερία της Ελλάδας θα βοηθήσει τελικά στην ευημερία της Τουρκίας», επισήμανε ο Μπαγίς.

Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε επίσης την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα «ιστορική ευκαιρία». «Γιατί να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι δύο ηγέτες οδήγησαν τις χώρες τους σε πόλεμο, αν αυτοί μπόρεσαν και έσφιξαν τα χέρια, αν αυτοί μπόρεσαν και έγιναν φίλοι, αν μπόρεσαν και έχρισαν ο ένας τον άλλο υποψήφιους για το Νόμπελ ειρήνης, αυτοί οι πρωθυπουργοί (Παπανδρέου, Ερντογάν) που το μόνο που έχουν είναι μια καλή σχέση, μπορούν να κάνουν το ίδιο».

«Πρέπει να ζητήσουμε και από τους δύο λαούς, και από την Ελλάδα και από την Τουρκία, να στηρίξουν αυτούς τους θαρραλέους ηγέτες να κάνουν το σωστό, να προωθήσουν την ειρήνη, να αφήσουμε τις διαφορές πίσω μας», συμπλήρωσε ο Μπαγίς

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή