ΗΠΑ: «Κλειδί» για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ η ονομασία

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 18:56
A- A A+

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον στη διάρκεια συναντήσεων που είχε σήμερα στα Σκόπια.

«Το ζήτημα της ονομασίας είναι καθοριστικό για την απεμπλοκή των διαδικασιών ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της ''Μακεδονίας'' και γι' αυτό η χώρα πρέπει να εργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα. Όταν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα είναι σθεναροί υποστηρικτές της συμφωνίας που θα επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Γκόρντον.

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα τα ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκόρντον είχε διαδοχικές συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος (DUI) Aλί Αχμέτι.

Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκόρντον, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έφθασε πλέον η στιγμή για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, γεγονός που θα συμβάλει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι, η περίοδος που έχει απομείνει μέχρι τον Ιούνιο είναι πολύ σύντομη για να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας.

«Σύμφωνα με την άποψη των ΗΠΑ, το επόμενο γεγονός το οποίο είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου, στην Πορτογαλία. Μέχρι τότε, η διαδικασία (σ.σ. των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει αυτές τις ημέρες», επεσήμανε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Σημείωσε μάλιστα ότι η προσδοκία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει προσέγγιση των απόψεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα το προσεχές διάστημα και τελική λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, του εξέφρασε τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το θέμα της ονομασίας.

Η συνάντηση του κ. Γκόρντον με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν κατέστη δυνατή καθώς, όπως γνωστοποιήθηκε, ο κ. Γκρούεφσκι δεν μπόρεσε να μεταβεί στα Σκόπια από το Μαρόκο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, λόγω του ηφαιστειακού νέφους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή