Βατοπέδιο: Αίτημα για παράταση των εργασιών της εξεταστικής έως τις 25/5

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 22:12
A- A A+

Την παράταση των εργασιών της εξεταστικής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας μέχρι την 25η Μαΐου, προκειμένου να καταθέσουν πόρισμα, θα ζητήσουν τα μέλη της επιτροπής.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε σήμερα για την κατάθεση ξεχωριστού πορίσματος εκ μέρους του, σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του για την νομική αντιμετώπιση των χρυσόβουλων.

Εν τω μεταξύ, με τις καταθέσεις των αρχαιολόγων Ι. Ταβλάκη και Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξετάσεων προσώπων από την επιτροπή.

Ο προϊστάμενος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιας για το ¶γιο Όρος, Ι. Ταβλάκης, επέμεινε στην κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, πως ολόκληρη η χερσόνησος του Αγίου Όρους, από τη «διώρυγα του Ξέρξη» μέχρι την άκρη, έχει αναγνωριστεί ως αρχαιολογική περιοχή από το 1965.

Ως εκ τούτου, ακόμα και αν ένα τμήμα της παραχωρηθεί σε ιδιώτες (περίπτωση αποκατάστασης ακτημόνων), ή σε ΝΠΔΔ (έναν τοπικό δήμο), βάσει του νόμου θα πρέπει να ενημερώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεσή της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, υπήρξε κατηγορηματική, ότι «δεν υπάρχει διάταξη στον αρχαιολογικό νόμο που να απαγορεύει τη μεταβίβαση δημόσιας γης αρχαιολογικού χαρακτήρα χωρίς την επισύναψη βεβαιώσεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας στα συμβόλαια».

Τελευταίοι μάρτυρες της εξεταστικής ήταν δύο εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, στους οποίους ανατέθηκε το καθήκον της διερεύνησης των συναλλαγών της Μονής, προς ανίχνευση κυρίως, μαύρου πολιτικού χρήματος. Οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν σήμερα μια «ενδιάμεση έκθεση».

Σύμφωνα με ενημέρωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνη, η ΤτΕ απομόνωσε 7.100 εγγραφές κίνησης ποσών άνω των 100.000 ευρώ για να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία από τις τράπεζες. Οι τελευταίες απάντησαν μόνο για 1,500 εγγραφές.

Αδύνατος θεωρήθηκε ΚΑΙ ο έλεγχος των συναλλαγών μετρητών, καθώς η ΤτΕ δεν έχει ανακριτικές αρμοδιότητες.

Κατά τα άλλα, δεν διαπιστώθηκε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο ελεγχθέν υλικό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή