Εξελίσσεται σε κρίση της δημοκρατίας;

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 22:16

A- A A+

Την άποψη ότι η δημοσιονομική κρίση εξελίσσεται σε κρίση της δημοκρατίας, εκφράζει ο Γερμανός ιστορικός Χανς Ούλριχ Βέλερ.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger ο Γερμανός ιστορικός και συγγραφέας της «Κοινωνικής Ιστορίας της Γερμανίας» εκφράζει την άποψη ότι «η δημοσιονομική κρίση κινείται με ταχείς ρυθμούς στην κατεύθυνση μιας κρίσης κρατών και κρίσης της δημοκρατίας». Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση και να ειπωθεί στους πολίτες η αλήθεια, υπογραμμίζει, παραπέμποντας στον κίνδυνο διάβρωσης του θεμελίου της εμπιστοσύνης, επί του οποίου στηρίζεται η πολιτική στις δημοκρατικές χώρες. «Εάν αυτή η βάση εμπιστοσύνης διαβρωθεί, τότε συρρικνώνονται τα θεμέλια της δημοκρατικής νομιμότητας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός ιστορικός.

Ο Χανς Ούλριχ Βέλερ επιρρίπτει στην Ευρώπη και στη γερμανική κυβέρνηση αδράνεια στο ζήτημα της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. «Στην Ευρώπη –και αυτό είναι το εκπληκτικό και ταυτόχρονα απογοητευτικό- δεν σημειώνεται καμία κίνηση. Η γερμανική κυβέρνηση δεν τολμά να θέσει υπό έλεγχο τον τραπεζικό τομέα», επισημαίνει ο κ. Βέλερ.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή