Στην Αθήνα ο Ερντογάν

Προσδοκίες και προσεγγίσεις της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 10:51
UPD:12:37

A- A A+

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργoύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή της τουρκικής αποστολής.

Αυστηρή είναι η φρούρηση των τεσσάρων ξενοδοχείων στα οποία θα καταλύσουν ο Τούρκος πρωθυπουργός και τα περίπου 150 άτομα της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ περιμετρικά του ξενοδοχείου Ηilton τίθενται σταδιακά σε ισχύ ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Το αεροσκάφος του Τούρκου πρωθυπουργού προσγειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τον κ. Ερντογάν και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα γίνει δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν θα γίνουν δηλώσεις, καθώς το απόγευμα θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα εισέλθουν μόνο δύο δημοσιογράφοι από κάθε πλευρά (για την ελληνική πλευρά οι διαπιστευμένοι από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ).

Ο κ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλινικο, και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Ιδρυτική Σύνοδος Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στις 16:00 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά –υπό την προεδρία των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν- το νεοσυσταθέν Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή 19 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών.

Στην ιδρυτική συνεδρίαση αναμένεται να υπογραφεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο δεν συμμετέχουν τα υπουργεία ¶μυνας των δύο χωρών, εφόσον δεν υπάρχει πρόθεση να συζητηθούν θέματα στρατιωτικής φύσεως.

Αναλυτικά, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν μέρος, από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λ. Κατσέλη, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Μεταφορών και Επικοινωνιών Δ. Ρέππας, Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.

Από τουρκικής πλευράς, θα λάβουν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς και οι υπουργοί Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή της με την Τουρκάλα ομόλογό της, Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου εκτίμησε πως τα θέματα Παιδείας μπορούν να παίξουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, «ώστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την καχυποψία και την εχθρότητα, που μεγαλώνει μαζί με τις γενιές», κάτι που, όπως είπε, αποδείχθηκε και από τη συνεργασία που είχε με την κ. Τσουμπουκτσού.

Α. Διαμαντοπούλου: Μέσα από την Παιδεία να χτίσουμε μια ισχυρή ελληνοτουρκική φιλία

Α. Διαμαντοπούλου: Μέσα από την Παιδεία να χτίσουμε μια ισχυρή ελληνοτουρκική φιλία

Στις 14:45 ανοίγουν οι εργασίες του ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00, οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ, και στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου εκατό Τούρκοι επιχειρηματίες που συνοδεύουν στην επίσκεψή του τον κ. Ερντογάν.

Τις εργασίες του ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, στο ξενοδοχείο Χίλτον, θα ανοίξει στις 14:45 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος από κοινού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν.

Τέλος, το πρωί του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Τούρκους δημοσιογράφους (Μουσείο Μπενάκη).

Προσδοκίες και προσεγγίσεις της επίσκεψης Ερντογάν

Η ελληνική πλευρά θεωρεί την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού σημαντική, εκτιμώντας ωστόσο ότι αποτελεί την «αρχή» μιας διαδικασίας για μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με μια «βήμα προς βήμα» προσέγγιση σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ξεκινώντας από τους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού κ.ά.

Από την πλευρά της, η ¶γκυρα καλλιεργεί τις τελευταίες μέρες προσδοκίες ότι ενδέχεται να προβεί σε κάποια «χειρονομία καλής θέλησης». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο χθες για «επανάσταση», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγκίς τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία. «Γιατί να μην κάνουμε αυτό που έκανε ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος;», είπε χαρακτηριστικά.

Πλην εκπλήξεως πάντως, δεν αναμένονται θεαματικές ανακοινώσεις και τα λεγόμενα «καυτά» θέματα θα θιγούν κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν, το μεσημέρι, οι δύο πρωθυπουργοί.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη εντατικοποίησης των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, να υποστηρίξει την «αναβάθμιση» της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, να ακούσει την τουρκική άποψη για το Κυπριακό, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο και να τονίσει την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Τόσο η Αθήνα όσο και η ¶γκυρα έχουν δώσει έμφαση στην αξιοποίηση του μηχανισμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που η Τουρκία έχει ήδη εφαρμόσει με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Συρία, το Ιράκ και η Ρωσία.

Η προεργασία που έγινε από τα ελληνικά και τουρκικά υπουργεία, υπό το συντονισμό των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αφορούσε θέματα στα οποία υπάρχει «κοινό έδαφος» που επιτρέπει την επίτευξη συμφωνιών.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, την οποία εισηγείται συχνά τις τελευταίες μέρες η τουρκική πλευρά, η Αθήνα έχει την άποψη ότι αποτελεί έναν κοινό αλλά «τελικό στόχο» που για να επιτευχθεί θα πρέπει πρώτα να έχουν αλλάξει οι πρακτικές που οδηγούν σε εντάσεις στο Αιγαίο -κάτι στο οποίο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός- ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί και μια σοβαρή ανάλυση για τους συσχετισμούς στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, παρατήρησε πως «παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει κάποια βήματα (για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων), οι μεγάλες διαφορές παραμένουν».

Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική βελτίωση των σχέσεων, πάντοτε με την προϋπόθεση, την οποία έχει θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου ότι πραγματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας θα υπάρξει με τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και κατοχή στην Κύπρο, θα αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο για την πλήρη και πραγματική βελτίωση των σχέσεων αυτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού :

12:30 μ.μ. Γεύμα εργασίας Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan (Μέγαρο Μαξίμου)

4:00 μ.μ. Έναρξη Ιδρυτικής Συνόδου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας (ξενοδοχείο «Hilton» – Galaxy Room)

Υπογραφή Ιδρυτικής Διακήρυξης

Υπογραφή Συμφωνιών

Οικογενειακή φωτογραφία

6:00 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου (ξενοδοχείο «Hilton» – Αίθουσα Τερψιχόρη Δ)

7:15 μ.μ. Ομιλίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο Επιχειρηματικό Φόρουμ (ξενοδοχείο «Hilton» – Αίθουσα Τερψιχόρη Α,Β,Γ)

9:00 μ.μ. Επίσημο δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan και της Emine Erdoğan

Σάββατο 15 Μαΐου

10:00 π.μ. Συνάντηση Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με Τούρκους δημοσιογράφους. (Μουσείο Μπενάκη)

12:20 μ.μ. Γεύμα του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και της ¶ντας Παπανδρέου, με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan και την Emine Erdoğan (Εστιατόριο Ιθάκη)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή