Αισιοδοξία Ερντογάν για «διαφορετικό φινάλε»

Σε Προεδρικό Μέγαρο και Μαξίμου ο Τούρκος Πρωθυπουργός
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010 12:38
UPD:17:32

A- A A+

Την ελπίδα ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διάλογος Κ. Παπούλια - Ρ.Τ. Ερντογάν

Διάλογος Κ. Παπούλια - Ρ.Τ. Ερντογάν

Όπως επεσήμανε ο κ. Ερντογάν, είναι η έκτη επίσημη ή ανεπίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και εκτίμησε πως αυτή τη φορά θα έχει ένα διαφορετικό φινάλε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχύσει τη συνεργασία και τη φιλία των δύο χωρών.

Απαντώντας, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η επίσκεψή του θα αποδειχθεί εξαιρετικά εποικοδομητική και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυμελή συνοδεία του - 320 άτομα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Ηρθα συνοδευόμενος από 10 υπουργούς. Συνολικά ήρθαμε εδώ 320 άτομα. Οι επιχειρηματίες μας θα πραγματοποιήσουν ένα ευρύ Συμβούλιο επιχειρηματιών και βιομηχάνων. ΓιΆαυτό και πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι άκρως σημαντική», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «ιστορική» επίσκεψη.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρευρίσκοντο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αμέσως μετά ο κ. Ερντογάν μετέβη πεζός στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Κατά τη συνομιλία τους, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν σημειώνοντας πως αμφότερες οι πλευρές εργάστηκαν πολύ.

Διάλογος Γ. Παπανδρέου - Ρ.Τ. Ερντογάν

Διάλογος Γ. Παπανδρέου - Ρ.Τ. Ερντογάν

Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».

«Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα φιλική» χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς τη συζήτηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1816325 .

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, κατά τη διάρκειας 50 λεπτών συνάντησή τους, ο Τούρκος πρωθυπουργός του μίλησε για τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται εντός της Τουρκίας, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα».

Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση που ακολούθησε ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε και πάλι για ιστορικής σημασίας επίσκεψη, ενώ ο κ. Πετσάλνικος ευχήθηκε η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διάλογος Φ. Πετσάλνικου - Ρ.Τ. Ερντογάν

Διάλογος Φ. Πετσάλνικου - Ρ.Τ. Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες και μνημόνια που θα υπογραφούν, αλλά και στις επαφές που θα έχουν Έλληνες κα Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας.

«Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σαν δύο φιλικές γειτονικές χώρες, οικοδομούμε ένα μέλλον ειρηνικό ακόμα καλύτερο», κατέληξε.

«Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών», υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή ο κ. Πετσάλνικος.

Γ. Πεταλωτής: Η εξωτερική μας πολιτική δεν έχει να φοβηθεί τίποτα

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «είναι μια ευκαιρία οι δυο λαοί μας να έρθουν ακόμη πιο κοντά. Είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσουμε τους φόβους».

Γ. Πεταλωτής: Eυκαιρία να ξεπεράσουμε τους φόβους

Γ. Πεταλωτής: Eυκαιρία να ξεπεράσουμε τους φόβους

«Ασκούμε μια εξωτερική πολιτική η οποία είναι περήφανη, η οποία δεν φοβάται τίποτα και έχει σαν μοναδικό γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και εφόσον η Ελληνική Πολιτεία έχει το δίκιο με το μέρος της δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με το χρόνο που ορίστηκε η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «Εμείς ακριβώς θέλουμε να δείξουμε τώρα ποιοι είμαστε».

«Είμαστε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να συζητά, μια Ελλάδα η οποία μπορεί να διεκδικεί και μια Ελλάδα η οποία παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν απεμπολεί κανένα της δικαίωμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν λειτουργούμε φοβικά, λειτουργούμε επιθετικά ως προς την εξωτερική μας πολιτική και αυτό το δείχνουμε σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή