Λογοτεχνικά πορτρέτα από νέους συγγραφείς

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010 08:35
A- A A+

Τι κοινό έχουν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο δράκος του Σέιχ Σου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο ¶γγελος Σικελιανός και ο ληστής Νταβέλης; Όλοι τους περιλαμβάνονται στην ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων «Ελληνικά ονόματα-14 ιστορίες από νέους συγγραφείς» (εκδ. Κέδρος) που θα παρουσιαστεί στον Ιανό (Σταδίου 24), την Πέμπτη 20 Μαϊου, στις 20:30. Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος είχε την ιδέα για αυτά τα πρωτότυπα λογοτεχνικά πορτρέτα που τα υπογράφουν νέοι συγγραφείς.

Μια παρόμοια συλλογή διηγημάτων με κοινό θεματικό άξονα είχε κυκλοφορήσει και πάλι με δική του πρωτοβουλία το 2008, με τη διαφορά ότι στα προηγούμενα «Ονόματα» ήταν και ξένοι, ενώ η νέα έκδοση ξεχειλίζει από Έλληνες αποκλειστικά. Αθλητές, ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί, ζωγράφοι αλλά και άνθρωποι του περιθωρίου και της παρανομίας βρίσκουν τη δική τους θέση σε αυτή την περίεργη λογοτεχνική πινακοθήκη. Μια πλατιά γκάμα ηρώων, αλλά και ένας ευρύς κύκλος πεζογράφων, από τους οποίους ο μικρότερος είναι τριάντα ετών και ο μεγαλύτερος σαράντα οκτώ.

Ο Μένης Κουμανταρέας στον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνει: «Διαβάζοντας τους συγγραφείς αυτού του τόμου, έχω την εντύπωση ότι με το πρόσχημα να μας μιλήσουν για παλιά και γνωστά πρόσωπα, έχουν να μας πουν νέα και άγνωστα πράγματα , που εγώ τουλάχιστον ως παλαιότερος δεν τα είχα υποπτευθεί. Κι αυτό, για μένα τουλάχιστον, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον». Στη συλλογή συμμετέχουν οι συγγραφείς: Βασίλης Αμανατίδης, Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Σπύρος Γιανναράς, Δήμητρα Κολλιάκου, Μαρία Κωτίδου, Δημήτρης Μαμαλούκας, Λευτέρης Μαυρόπουλος, Παύλος Μεθανίτης, Κάλλια Παπαδάκη, Σταυρούλα Σκαλίδη, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Βάσια Τζανακάρη, Μαρία Φακίνου και Νίκος Χρυσός.

Πληροφορίες: Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 2103217917.

Προτεινόμενα για εσάς