«Θέλουμε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο του κ. Ερντογάν στην ¶γκυρα, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη -μαζί του- πολλών επιχειρηματιών στην Αθήνα, με την ευκαιρία του τουρκο-ελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, σημειώνοντας πως η προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας» και «στο τέλος, η μείωση των εξοπλισμών θα μπορεί να είναι το φυσικό επακόλουθο».
Σε ό,τι αφορά την προειδοποίηση της Τουρκίας για «casus belli», ο κ. Ερντογάν επισημαίνει πως Τουρκία και Ελλάδα «έχουν στον Αιγαίο νόμιμα και ζωτικής σημασίας συμφέροντα και ανησυχίες, που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους. Και οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στα συμφέροντα και τα δικαιώματα αυτά και να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες».
Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, σημειώνει πως υπάρχει «κάποια πρόοδος», προσθέτοντας πως «πρόκειται για διαδικασία, η οποία έχει και τη νομική της πτυχή» και πως «τα παράλληλα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων των μειονοτήτων μας θα συμβάλουν στο να κινηθούμε ταχύτερα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάνει λόγο για «εποικοδομητική προσέγγιση» στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, κυρίως από την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούσε να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και με την ίδια ειλικρίνια, σίγουρα θα είχαμε φτάσει σε μια ολοκληρωμένη λύση», αναφέρει.
Τονίζει ακόμη πως «για να υπάρξει λύση ως το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαβούλευση» και προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνεί και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντ. Έρογλου.
Επαναλαμβάνει δε το στόχο της τουρκικής κυβέρνησης για πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί» προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά προσθέτει «για να προχωρήσει η διαδικασία, δεν αρκεί να καταβάλλει προσπάθειες μόνον η Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν πρέπει και «η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Στο πλαίσιο αυτό, όπως παρατηρεί, «η γειτονική Ελλάδα, με μια εποικοδομητική προσέγγιση, μπορεί να συμβάλει στην άρση κάποιων τεχνητών εμποδίων, που τίθενται στην Τουρκία».