O Κουρέας της Σεβίλλης στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 07:35

A- A A+

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» ανεβαίνει από την Μικρή Όπερα του Κόσμου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 30 Μαϊου και την Τρίτη 1 Ιουνίου, στις 20:30. Η πρώτη γραφή πάνω στο κλασικό έργο, που έγραψε, το 1773 ο Πιερ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσέ, έγινε από τον Τζοβάνι Παϊζιέλο το 1782. Πρόκειται ίσως, για το καλύτερο έργο του καταξιωμένου και αγαπητού στην εποχή του συνθέτη, που έκανε πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη, την ίδια χρονιά, και γνώρισε μεγάλη αποδοχή σε όλη την Ευρώπη.

Όταν το 1816 ο Τζοακίνο Ροσίνι έγραψε τη δική του εκδοχή του Κουρέα της Σεβίλλης, χρησιμοποιώντας μία ανανεωμένη εκδοχή του λιμπρέτου και άλλο τίτλο, οι θαυμαστές του Παϊζιέλο έντονα διαμαρτυρόμενοι εισέβαλαν στο θέατρο, όπου ανέβαινε το έργο, οδηγώντας την πρεμιέρα του σε παταγώδη αποτυχία.

Αυτήν ακριβώς την πρώτη γραφή του Κουρέα της Σεβίλλης από το Παϊζιέλο ανεβάζει η Μικρή Όπερα του Κόσμου και το γιατί εξηγεί ο σκηνοθέτης της Βασίλης Αναστασίου: «Απλά γιατί η διαδρομή ως εδώ της Μικρής Όπερας του Κόσμου ακολούθησε την ιστορία της Όπερας. Σύνδεση, Όπερας και Τραγωδίας με τη «Μαινόμενη Μήδεια». Περίοδος ακμής του Μπαρόκ με τον «¶ττι» και το πέρασμα και προ-οιωνός του τι θα ακολουθούσε μετέπειτα με τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Καθώς ο Παϊζιέλο βασίζεται κατ΄ ευθείαν στο κείμενο του Μπομαρσέ, η δραματουργική εξέλιξη είναι ένα κομψοτέχνημα.

Ο Φίγκαρο είναι ο απόλυτος ήρωας, που επιδεικνύοντας τις ικανότητες του, μετατρέπεται στο μεγάλο πρότυπο του Διαφωτισμού. Ο Κόντε Αλμαβίβα παντρεύεται την αστή Ροζίνα, ως την κατάληξη της νεανικής του περιπέτειας. Ο Μπάρτολο κι ο Μπαζίλιο εμπλέκονται στα δίχτυα της ίδιας τους της φιλαργυρίας. Μέσα απ’ όλο αυτό το δραματικό οικοδόμημα, αναδύεται ο φιλοσοφικός άνθρωπος καθαρμένος και άσπιλος, φωτισμένος, όπως ακριβώς τον ονειρεύτηκε ο δημιουργός Μπομαρσέ.Η μουσική έρχεται να υπογραμμίσει και να ερμηνεύσει το «κοινόν αίσθημα» του έργου. Ο Παϊζιέλο είναι εκατό τοις εκατό ο άνθρωπος της εποχής του.

Η μουσική ταυτίζεται με το κείμενο και το αναδεικνύει, στηριζόμενη και σ’ αυτό. Μόνο στην εισαγωγή και την καταιγίδα αφήνεται να παρασυρθεί από το μουσικό του οίστρο. Με το ένα πόδι στο Μπαρόκ, ερμηνεύει με τη μουσική τις φράσεις και επιδίδεται στην κατασκευή μοναδικών ρετσιτατίβι. Έτσι αυτός ο Κουρέας μπορεί να μη παίζεται συχνά γιατί επισκιάσθηκε από τον χειμαρρώδη μεταγενέστερο. Παραμένει όμως ένα καταπληκτικό έργο σπάνιας μουσικής ευαισθησίας.»

Στην υπόθεση του έργου, ο πονηρός γιατρός Ντον Μπάρτολο θέλει να καρπωθεί την περιουσία και τα κάλλη της νεαρής προστατευόμενης του Ροζίνας, υποχρεώνοντας τη να τον δεχθεί σα σύζυγο. Όμως, ο νεαρός κόντε Αλμαβίβα, που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της, με τη βοήθεια του πανούργου κουρέα Φίγκαρο, του ανατρέπουν τα σχέδια.

Η Μικρή Όπερα του Κόσμου, είναι μια μη κερδοσκοπική καλλιτεχνική οργάνωση στο Παρίσι που δραστηριοποιείται στον τομέα της Λυρικής Τέχνης και τα μέλη της προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τις όπερες «Μαινόμενη Μήδεια» (μουσική Μαρκ Αντουάν Σαρπαντιέ, κείμενα Ευριπίδης) και «¶ττις» (Ζαν Μπατίστ Λουλύ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, ενώ η «Μαινόμενη Μήδεια» έκανε την πρεμιέρα της το 2008 στο Πετί Τριανόν στις Βερσαλλίες.

Σκηνοθεσία, σκηνικά: Βασίλης Αναστασίου, κοστούμια: Ledio Konxholli. Διανομή : Figaro: Χάρης Ανδριανός, Rosina: Βασιλική Καραγιάννη, Almaviva: Αντώνης Κορωναίος, Don Bartolo: Carlo Torriani, Don Basilio: Πέτρος Μαγουλάς, Παλικαράκι: ¶ρης Προσπαθόπουλος, Σαΐνι/Συμβολαιογράφος: Κωνσταντίνος Μαυρογένης, Αστυφύλακας: Χρήστος Κεχρής.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418550. Γενική είσοδος: 40 ευρώ. Ομαδικό (άνω των πέντε ατόμων): 25 ευρώ. Φοιτητικό: 15 ευρώ. Ειδική τιμή για τους κατόχους κάρτας πολιτισμού, ανεργίας και πολυτέκνου: 15 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς