Πανελλήνιες: Δεύτερη μέρα με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 10:11
UPD:17:19

A- A A+

Με τα μαθήματα Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία (Γενικής Παιδείας) συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Δυσκολότερα από πέρσι, προσεγμένα και κλιμακωτής δυσκολίας χαρακτηρίστηκαν τα θέμα των Μαθηματικών. Διευκρινίσεις για τη διατύπωση των θεμάτων ζητήθηκαν στη Βιολογία, μέσα στις δυνατότητες των μαθητών χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στη Φυσική. Προσιτά, ήταν σύμφωνα με τους υποψήφιους τα θέματα στην Ιστορία.

Η Επιτροπή Παιδείας της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων, αναφερόμενη στα θέματα της Βιολογίας ανακοίνωσε ότι αυτά χαρακτηρίζονται από την αυξημένη αναζήτηση της κριτικής και συνδυαστικής ικανότητας των μαθητών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός κρίνεται πολύ θετικό.

Κατά τα άλλα, η Ενωση τονίζει ότι δεν υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα διατυπώσεων και τα ζητούμενα στοιχεία αφορούν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης.

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων αναφερόμενη στα θέματα της Ιστορίας, τονίζει ότι επαναλαμβάνεται και φέτος η τυποποίηση των τελευταίων χρόνων, ενώ τα θέματα καλύπτουν το σύνολο της ύλης, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η Ενωση Φυσικών, σχολιάζοντας τα σημερινά θέματα, τονίζει ότι δεν ελέγχουν την επίτευξη των σκοπών και των στόχων τόσο του συγκεκριμένου μαθήματος, όσο και της ομάδας των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Εχουν ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δυσκολίας και αναντίστοιχο των επιπέδων δυσκολίας των άλλων μαθημάτων, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η αντικειμενικότητά του συστήματος, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «επί ίσοις όροις» από τις μαθήτριες και τους μαθητές όλων των κατευθύνεων.

Στην κλιμακούμενη δυσκολία των θεμάτων που επέλεξε η Επιτροπή Εξετάσεων για τα μαθηματικά, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι σήμερα, αναφέρεται η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

«Τα θέματα», σημειώνει, «καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ύλης και υπάρχουν ερωτήματα που συνδυάζουν διαφορετικά κεφάλαια. Η επιτυχής αντιμετώπιση προϋποθέτει πολύ καλή προετοιμασία από τους υποψηφίους. Τα θέματα χαρακτηρίζονται ως αυξημένης δυσκολίας, σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Αύριο Τρίτη τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ που θα εξεταστούν στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Οι απαντήσεις στα θέματα μετά το μεσημέρι στο naftemporiki.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Εκπαίδευση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή