Aκόμη περιμένουν να αποζημιωθούν

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 16:32

A- A A+

Στη δεκαετία του '90 τα ονόμαζαν "ομόλογα του ταγκό". Χιλιάδες ήταν τότε οι ιδιώτες επενδυτές που αγόρασαν κρατικά ομόλογα της Αργεντινής, μιας αναπτυσσόμενης χώρας με πολύ ψηλές επιδόσεις. Εκατό από αυτούς στη Γερμανία είναι πελάτες του δικηγόρου Γιάκομπ Χάιχελε. «Ένα μεγάλο μέρος των πελατών μου είναι στην ηλικία των 60, 65 ετών και είναι εκείνοι που ήθελαν να ενισχύσουν κάπως τη σύνταξή τους με τις αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα. Γι' αυτούς είναι ιδιαίτερα πικρό ότι μετά από οχτώ χρόνια δεν έχουν πάρει τίποτα, και είναι πολύ σημαντικό, διότι δεν έχουν χρήματα, διότι τους λείπει το συμπλήρωμα που υπολόγιζαν στη σύνταξη».

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας. Διότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέη ύψους 15 δισ. δολαρίων, αλλά στις διεθνείς αγορές η αξιοπιστία της είναι πολύ χαμηλή. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Αμάντο Μπουντού προσπαθεί τώρα να καθησυχάσει τους παλιούς πιστωτές και να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη τους. «Για μας είναι σημαντικό να εξαλείψουμε τις διαφορές με τους μικροκαταθέτες. Γι' αυτό η Αργεντινή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να έχει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή για την έκδοση του ομολόγου της».

Ο Γιάκομπ Χάιχελε πιστεύει ότι για τους πελάτες του κάθε άλλο παρά ελκυστική θα είναι. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, που τους κάναμε σε συνεργασία με μία τράπεζα, το συμπέρασμα είναι ότι η Αργεντινή θέλει να πληρώσει περίπου 30% με 33% των απαιτήσεων, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι πιστώσεις και τα τοκοχρεολύσια».

Εκείνοι που κέρδισαν από τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 είναι τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Και βεβαίως χρήματα πήραν πίσω οι μεγάλοι πιστωτές της χώρας, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Είναι μια άνιση μεταχείριση λέει ο Χάιχελε, που προσπαθεί με ασυνήθιστες μεθόδους να εξασφαλίσει ό,τι μπορεί και για τους πελάτες του. «Κάναμε προσπάθεια για κατάσχεση μιας έκθεσης δεινοσαύρων στην Αργεντινή. Τα εκθέματα είναι αξίας 10 έως 15 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς δεν είχαμε επιτυχία, διότι η βαυαρική κυβέρνηση σε συμφωνία με την Αργεντινή κατέστησε αδύνατη μια αναγκαστική κατάσχεση».

Deutsche Welle, Η φωτογραφία από διαδήλωση στην Αργεντινή στα τέλη του 2001.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή