Επιφυλάξεις ΟΗΕ για το Ιράν παρά τη συμφωνία με Τουρκία - Βραζιλία

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010 21:29
UPD:21:34
A- A A+

«Ενθαρρυντική» χαρακτήρισε ο ΟΗΕ τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με την Βραζιλία και την Τουρκία για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Επισήμανε όμως πως η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας έχει ζητήσει ανεπιτυχώς με πέντε αποφάσεις του από την Τεχεράνη να αναστείλει το πρόγραμμά του για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

ΗΠΑ: Η ανησυχία παραμένει

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να νοιώθουν πάντα μεγάλη ανησυχία όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, χωρίς πάντως να απορρίπτεται κατηγορηματικά η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τις προσπάθειες που έχει κάνει τόσο η Τουρκία όσο και η Βραζιλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η πρόταση που διατυπώθηκε από την Τεχεράνη «θα πρέπει να επιδοθεί στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή