Ρωσία: «Πρόβλημα» ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 06:39
A- A A+

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα μεταξύ των οποίων εάν το Ιράν εννοεί να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος δήλωσε πως εξετάζει τη συμφωνία για την ανταλλαγή ουρανίου με το Ιράν, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Βραζιλίας.

«Ενα από τα ερωτήματα παραμένει: το ίδιο το Ιράν θα εμπλουτίζει ουράνιο; Στο μέτρο που γνωρίζω μέσω αξιωματούχων του καθεστώτος, αυτές οι εργασίες θα συνεχισθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, οι ανησυχίες που είχε προηγουμένως η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να υφίστανται», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

«Γεννάται το επόμενο ερώτημα: είναι επαρκές αυτό το επίπεδο ανταλλαγής; Θα μείνουν ικανοποιημένα όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας; Δεν το γνωρίζω. Απομένει να δούμε τι θα επακολουθήσει αυτήν την δήλωση», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πως αργά το βράδυ της Δευτέρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουΐζ Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Μεντβέντεφ «ανταποκρίθηκε θετικά στις προσπάθειες της Βραζιλίας και της Τουρκίας για να προωθήσουν μία πολιτική και διπλωματική λύση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

«Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλες τις ευκαιρίες για να υποστηρίξει μία κοινή διερεύνηση και ανάπτυξη μίας εποικοδομητικής λύσης, που θα ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή