Η ατζέντα της ημέρας

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010 08:06
UPD:12:27
A- A A+

* Διεθνής Ημέρα Μουσείων η σημερινή. Ελεύθερη είναι η είσοδος σε όλα τα Μουσεία της χώρας.

* Εκθέσεις, θέατρο, μουσική και εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου. Αναλυτικά οι σημερινές εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

- Στις 11 π.μ. - 12 μ.μ., 4:30 μ.μ. -5:30 μ.μ., 7:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.: Οργανωμένες περιηγήσεις του κοινού στις τρέχουσες εκθέσεις του Ιδρύματος «Δημήτρης Α. Φατούρος», «Δημήτρης Α.Φατούρος, Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962-64 και 1973/ Θεσσαλονίκη, Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης», καθώς και στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) «Η Στέψη της Παναγίας».

- Στις 6 παρά τέταρτο το απόγευμα θεατρική παράσταση στο καφέ «Art02» του Τελλογλείου. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος να δίνει παραστάσεις εδώ και μερικές εβδομάδες στα καφέ της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Βάζω το θέατρο, βάζεις τον καφέ; Θέατρο στα Καφέ της πόλης» παρουσιάζεται εκείνη την ημέρα και στο καφέ του Τελλογλείου το έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι εκείνος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Παίζουν: Γιάννης Ηλιόπουλος και Γιώργος Καύκας.

- Στις 7:30 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.: «Μια τυχαία συνάντηση...». Θεατρική δράση με αφορμή τις εκθέσεις «Δημήτρης Α. Φατούρος», «Δημήτρης Α.Φατούρος, Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962-64 και 1973/ Θεσσαλονίκη, Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης». Σχεδιασμός: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου Ιδρύματος. Υλοποίηση: Χριστίνα Πουπουλιάδου.

- Στις 8:30 μ.μ.- 9 μ.μ.: Περιήγηση στην έκθεση «Δημήτρης Α. Φατούρος, Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962-64 και 1973/ Θεσσαλονίκη, Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης» από τον ιδρυτή και διευθυντή του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, Στέργιο Δελιαλή.

- Στις 9 μ.μ.: Συναυλία του συγκροτήματος YOUR HAND IN MINE στον προαύλιο χώρο.

Σε όλη τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν αυτόνομα στον εκθεσιακό χώρο με αφορμή δύο ατομικές δραστηριότητες:

1. «Ματιές στον El Greco»: Εκπαιδευτική κάρτα παρακίνησης για παρατήρηση και συλλογισμό. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί τμήμα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος «5 Ματιές στην Ανθρώπινη Μορφή» των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης.

2. «Γίνε κι εσύ αρχιτέκτονας!»: Στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημήτρης Α. Φατούρος» και «Δημήτρης Α.Φατούρος, Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962-64 και 1973/ Θεσσαλονίκη, Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης» το Τελλόγλειο δίνει την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να πάρουν μέρος σε ένα κατασκευαστικό παιχνίδι πολλαπλών επιλογών. Με τη βοήθεια ενός έντυπου σχεδίου, οι επισκέπτες καλούνται να περιηγηθούν στις εκθέσεις, να συγκρίνουν, να εξετάσουν και να επιλέξουν αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες, αλλά και αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης και επίπλωσης, ώστε να γίνουν οι «σχεδιαστές» του δικού του σπιτιού.

Διάρκεια εκθέσεων: 14 Μαϊου-13 Ιουνίου 2010. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.00, Δευτέρα & Τετάρτη 17.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00.

* Στη Μαδρίτη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Τον κ. Παπανδρέου συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

* Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Ecofin.

* Επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Ι. Γιάγκο και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη ΠΝ.

* Σε τεχνική διαβούλευση οι προδιαγραφές υποβολής στοιχείων αποδείξεων από επιχειρήσεις και φορολογουμένους στην ιστοσελίδα https://apps.gov.gr/apps2/minfin/ggps/?p=42 του χώρου των τεχνικών διαβουλεύσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Η διαβούλευση, η οποία θα είναι ανοικτή μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου 2010, αφορά κυρίως επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής.

* Συνέδριο Διαχείρισης Πλούτου και Περιουσίας διοργανώνει σήμερα το Derivatives.gr στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα). Σκοπός του συνεδρίου είναι να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μία ολιστική εικόνα στο πλαίσιο της διαχείρισης της περιουσίας με ταυτόχρονη ανάπτυξη της μακροοικονομικής κατάστασης στο παγκόσμιο και εγχώριο περιβάλλον.

* Στο 45o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στην οδό Ζεύξιδος 35, στις Τρεις Βαγιές, θα βρίσκεται από σήμερα έως και την Πέμπτη 20 Μαΐου η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Η επίσκεψη αυτή στοχεύει στη διάγνωση, την πρόληψη και την προστασία της στοματικής υγείας των μικρών μαθητών της Α' και Β' Τάξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2813-400-375.

* Απεργούν σήμερα για δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

* Στις 7 π.μ. έως τις 3 μ.μ. προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Αθανασίου Διάκου μεταξύ των οδών Γούναρη και περιμετρικής οδού πλατείας Ψηλών Αλωνιών και επί της υπόψη περιμετρικής οδού της πλατείας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σισίνη και Αθανασίου Διάκου, λόγω εργασιών για την εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών στα περίπτερα της πλατείας Ψηλών Αλωνιών. Τα ταξί που βρίσκονται επί της οδού Αθανασίου Διάκου θα εξέρχονται από τον σταθμό (αφίξεις-αναχωρήσεις) προς την οδό Γούναρη.

* Στις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. η 6η Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

* Στις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. ανοιχτό το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) στο πλαίσιο της σημερινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5). Είσοδος ελεύθερη.

* Στις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων (2ος όροφος του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) εργαστηριακές εξετάσεις για εκτέλεση συνταγών για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού.

* Στις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων, ξεναγήσεις και δράσεις από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

* Στις 10:30 π.μ. στο Στάδιο Ελευθερίας στην Χανιώπορτα οι αγώνες στίβου με τη συμμετοχή του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής Αρκαλοχωρίου και Αχαρνών. Τους αγώνες θα χαιρετίσει η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη.

* Στις 11:30 π.μ. στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά) διάλεξη του εκπροσώπου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Δικτύου Δρος Γιώργου Κορμά με θέμα: «Οφέλη και κίνδυνοι του διαδικτύου για το παιδί και τον έφηβο», διοργανώνει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Hμέρας Τηλεπικοινωνιών.

* Στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

* Στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με θέμα: ««Ασφαλιστικό και οι Αντιδράσεις των Συνδικάτων». Οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας θα αναπτύξουν για μια ακόμα φορά τις προτάσεις και τις θέσεις των συνδικάτων για ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο.

* Στις 12 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Ανδρέα Μαρτίνη, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν στην παρούσα χρονική περίοδο τόσο τον ΕΕΣ και το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν».

* Στις 12 το μεσημέρι στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) συνέντευξη Τύπου του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΡΑΣΗΣ, Ιωάννη Ληξουριώτη, ο οποίος θα παρουσιάσει της δράσεις της για τα εργασιακά θέματα.

* Στις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων (2ος όροφος του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) εργαστηριακές εξετάσεις για αναγνώριση πλειόνων φαρμάκων.

* Στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace» στη Θεσσαλονίκη, συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) με θέμα: «Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες απάντηση στην οικονομική κρίση».

* Στις 12 το μεσημέρι στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου η υπογραφή σύμβασης για το έργο: «Συντήρηση Δρόμου Γόρτυνα-Μητρόπολη-Χουστουλιανά-Πλάτανος», από τη νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη.

* Στις 12:30 μ.μ. στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε) συνέντευξη Τύπου του υπουργού Δημήτρη Ρέππα, με θέμα τις νέες διακρατικές συμφωνίες για τις αερομεταφορές.

* Στη 1 μ.μ. ο Σόλων και ο Λουκάς, οι εμβληματικοί ήρωες του Κώστα Μουρσελά από το «Εκείνος και… Εκείνος», θα βρίσκονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δράσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «Θέατρα στα Καφέ», εορτάζοντας τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

* Στις 2 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνο Μίχαλο.

* Στις 2:15 μ.μ. στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου και τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Ιωάννη Δικόπουλο, θα ενημερώσει για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

* Στις 2:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Hilton» ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, στην 3η Ετήσια Διάσκεψη για το Κλίμα και την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο με θέμα: «Ενδυναμώνοντας τη Συνεργασία στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των μελλοντικών ενεργειακών προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής».

* Στις 5:30 μ.μ. συνάντηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, με εκπροσώπους της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας μετά από σχετικό τους αίτημα.

* Στις 6 παρά τέταρτο το απόγευμα, ο Σόλων και ο Λουκάς, οι εμβληματικοί ήρωες του Κώστα Μουρσελά από το «Εκείνος και… Εκείνος», θα βρίσκονται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο πλαίσιο της δράσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «Θέατρα στα Καφέ», εορτάζοντας τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

* Στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα εγκαινιάσει τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανά Κωνσταντίνος Καραμανλής» στον Δήμο Αιγάλεω.

* Στις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις: «Ενδύεσθαι. Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος» και «Η Πόλη του Ara Güler».

* Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Αναργύρων η απονομή επαίνου στον Θανάση Λερούνη, συνδημότη καθηγητή, για το ανθρωπιστικό του έργο στην φυλή των Καλλάσα του Βορειο-Δυτικού Πακιστάν.

* Στις 7 μ.μ. στο Public Πειραιά στο Πασαλιμάνι (Γρηγόρη Λαμπράκη 152-154) ανοιχτή συζήτηση με τη Thea Halo για το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου» από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Θα ακολουθήσει υπογραφή βιβλίων από τη συγγραφέα.

* Στις 7:30 μ.μ. στον πεζόδρομο της οδού Μελιδώνη η κεντρική εκδήλωση εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με εδέσματα, και την υποστήριξη της Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών. Τιμώμενα Μουσεία φέτος είναι: το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

* Στις 8:30 μ.μ. στον Container Χώρο Συνάντησης Τεχνών, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης φοιτητών του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

* Στις 9 παρά τέταρτο το βράδυ, ο Σόλων και ο Λουκάς, οι εμβληματικοί ήρωες του Κώστα Μουρσελά από το «Εκείνος και… Εκείνος», θα βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της δράσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «Θέατρα στα Καφέ», εορτάζοντας τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

* Στις 9 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του «Μουσείου Ακρόπολης» μεγάλη μουσική συναυλία διοργανώνουν τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων . Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία, υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου και προέδρου των Μουσικών Συνόλων Γιώργου Κατσαρού, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από ξένα μιούζικαλ, γνωστά αθηναϊκά τραγούδια καθώς και μελωδίες από γνωστές οπερέτες. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 9 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, μουσικές επιλογές από τους παραγωγούς του Kosmos 93,6 και ζωντανή μουσική από το κουβανέζικο συγκρότημα «La cucaracha», στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

* Στις 9 μ.μ. στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, συναυλία των Φοιτητών Κατεύθυνσης Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 9 μ.μ. στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βασ. Ολγας 68, Θεσσαλονίκη) ελεύθερος αυτοσχεδιασμός και performance από την ομάδα «6daEXIt», στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

* Στις 9 μ.μ. στο Club Eightball (Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη) ζωντανό συναυλιακό διήμερο Φεστιβάλ Rockemon μουσικών συγκροτημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή