Αφγανιστάν: Επίθεση σε αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 07:33
A- A A+

Τουλάχιστον επτά αντάρτες σκοτώθηκαν και πέντε ξένοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντιον της αεροπορικής βάσης Μπάγκραμ στο Αφγανιστάν σήμερα Τετάρτη, ανακοίνωσε το NATO. Η επίθεση συνεχίζεται, σύμφωνα με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

«Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις εναντίον της βάσης μας, και η αντίδρασή μας σήμερα το πρωΐ ήταν άμεση», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κλάρενς Κάουντς, εκπρόσωπος της βάσης.

Η Μπάγκραμ, σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ, είναι μια από τις μεγαλύτερες βάσεις στο Αφγανιστάν. Σε αυτήν σταθμεύουν κυρίως αμερικανικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι 20 ένοπλοι που φορούσαν γιλέκα παγιδευμένα με εκρηκτικά επιτέθηκαν στη βάση. Οι Ταλιμπάν συχνά τείνουν να υπερβάλλουν όσον αφορά τους αριθμούς.

Οι Ταλιμπάν, η κυβέρνηση των οποίων ανατράπηκε το 2001, ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσουν μια «εαρινή επίθεση» εναντίον της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, των ξένων δυνάμεων και των διπλωματών στο Αφγανιστάν, αντιδρώντας στα σχέδια του NATO για την έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στην επαρχία Κανταχάρ - λίκνο και προπύργιο της παράταξης.

Χθες Τρίτη βομβιστής αυτοκτονίας των Ταλιμπάν επιτέθηκε σε αυτοκινητοπομπή του NATO σε ώρα αιχμής στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 12 αμάχους και έξι ξένους στρατιώτες, ανάμεσά τους πέντε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή