¶λλα δύο άτομα στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους με τον Λεχ Κατσίνκι

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 13:20

A- A A+

Τουλάχιστον άλλα δύο άτομα εκτός από το πλήρωμα βρίσκονταν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους στις 10 Απριλίου στο Σμόλενσκ της Ρωσίας, που οδήγησε στο θάνατο του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και άλλων 95 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή έρευνας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η επιτροπή ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει αποκλειστεί κάθε πιθανότητα πυρκαγιάς, έκρηξης, βλάβης του κινητήρα ή τρομοκρατικής ενέργειας στην υπόθεση του αεροπορικού δυστυχήματος.

«Έχει αποδειχθεί ότι στο πιλοτήριο βρίσκονταν και άλλα άτομα εκτός του πληρώματος. Η φωνή ενός εξ αυτών έχει αναγνωριστεί, ενώ η άλλη -ή οι άλλες- θα πρέπει να αναγνωριστούν από την πολωνική πλευρά», δήλωσε η Τατιάνα Ανοντίνα, επικεφαλής της διακρατικής επιτροπής έρευνας, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την ταυτότητα του ατόμου που έχει αναγνωριστεί, ούτε το περιεχόμενο των συνομιλιών μέσα στο πιλοτήριο.

Οι φωνές ακούστηκαν 16-20 λεπτά πριν από την πτώση του αεροσκάφους, ενώ οι πόρτες του πιλοτηρίου ήταν ανοιχτές καθώς το αεροσκάφος ετοιμαζόταν για προσγείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δυστύχημα συνέβη στις 10:41 ώρα Μόσχας (09:41 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μοροζόφ, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της επιτροπής, ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου κοντά στο οποίο συνετρίβη το αεροσκάφος προειδοποίησε δύο φορές το πλήρωμά του ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την προσγείωσή του.

«Κατά την επικοινωνία του με το αεροσκάφος, ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου Σμολένσκ-Σεβερνιγί προειδοποίησε δύο φορές ότι το αεροδρόμιο είχε καλυφθεί από ομίχλη, ότι η ορατότητα ήταν στα 400 μέτρα και ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την προσγείωση του αεροσκάφους», δήλωσε ο κ. Μοροζόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή