ΝΔ κατά υπ. Δικαιοσύνης για τα περί «ενεργών ποινικών ευθυνών»

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 13:52
UPD:13:54
A- A A+

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, περί «πιθανών ενεργών ποινικών ευθυνών υπουργών» σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Καστανίδης αφού σημείωσε πως δεν είναι νομικά επιτρεπτό να έχει ο νόμος περί ευθυνης υπουργών αναδρομική ισχύ, επεσήμανε πως οι υποθέσεις που ερευνώνται σήμερα από την εξεταστική επιτροπή, κρίνονται με βάση τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις και πιθανές ενεργές ποινικές ευθύνες υπουργών, που θα καταλογίσει η εξεταστική, προκύπτουν από το συνδυασμό των υφισταμένων διατάξεων. Όπως είπε, κατά τη γνώμη του μπορεί να υπάρχουν τέτοιες ενεργές ποινικές ευθύνες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα όποια συμπεράσματα θα τα εκφράσουν οι επιτροπές που έχουν και την ευθύνη του χειρισμού των υποθέσεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε εξάλλου, πως όταν προκύπτουν θέματα πολιτικής συμπεριφοράς, η κυβέρνηση μπορεί να επεμβαίνει και να βάζει κανόνες διαφάνειας και να αλλάζει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

ΝΔ: Καταδικαστέα η δήλωση του κ. Καστανίδη

«Ουδείς, ούτε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαιούται να αναμιγνύεται, με οποιονδήποτε τρόπο, στο έργο των εξεταστικών επιτροπών και να εκφέρει γνώμη, πριν αυτές αποφανθούν», παρατήρησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Πειραιώς, Τάσος Νεράντζης. «Γι αυτό», υπογράμμισε, «και είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα η πρωινή τηλεοπτική δήλωση του κ. Καστανίδη, ότι "ναι μπορεί να υπάρχουν ενεργές ποινικές ευθύνες"».

Σύμφωνα με τον κ. Νεράντζη, «η συνεχιζόμενη εμμονή του κ. Καστανίδη δημιουργεί, πλέον, σοβαρές υπόνοιες υπάρξεως κυβερνητικού σχεδιασμού για ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή