Βουλή: Αντιπαράθεση πυροδοτεί η ερώτηση για την ΤτΕ

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 18:31
A- A A+

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή ερώτηση δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Οικονομικών, με αιχμές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Υπενθυμίζεται πως η ερώτηση έχει ως αντικείμενο τις αλλαγές που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2009, στις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων. Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές υποστηρίζουν πως με τις αλλαγές αυτές η κεντρική τράπεζα «διευκόλυνε» τους κερδοσκόπους σε βάρος των ελληνικών τίτλων http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1818456 .

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε αντίστοιχη ερώτηση δικαιολόγησε την απόφαση της ΤτΕ, ενώ σήμερα αποδεικνύεται ότι έλεγαν αλήθεια και πρόσθεσε ότι «τα στελέχη της δεν εντέλλονται να παριστάνουν τους «Ροβεσπιέρους της πολιτικής».

¶μεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ενέργειας των βουλευτών του κόμματος του να καταθέσουν ερώτηση για την Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας πως είναι στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Κυβερνούμε τη χώρα, κυβερνούμε σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρήκε ένα διαλυμένο ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό ενώ υπήρχαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ημετέρους.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «βόμβα και κόλαφο» την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ΤτΕ, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, αδιαφόρησε σε ανάλογη ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος.

«Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ απροσχημάτιστα λέει ότι η ΤτΕ διευκόλυνε ασύστολα την κερδοσκοπία από την επομένη των εκλογών. Η κατηγορία είναι βαρύτατη και δεν απευθύνεται μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών που την κάλυψε για αυτές τις πρακτικές. Το θέμα παίρνει ευρύτατες διαστάσεις. Ωστόσο, όσο το κινούσε η αντιπολίτευση έμενε στα σκοτεινά. Γιατί ανάλογη ερώτηση κατέθεσα και εγώ», παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή