ΝΑΤΟ: Μείωση της KFOR στο Κόσοβο

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 08:08
A- A A+

Στη μείωση της στρατιωτικής του παρουσίας στο Κόσοβο προχωρά το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, Αμερικανός ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης, επικαλούμενος τη βελτιούμενη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Μιλώντας σε διάσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Σταυρίδης είπε πως η κατάσταση στα Βαλκάνια "δεν είναι τέλεια αλλά κινείται στη σωστή κατεύθυνση".

"Προχωρώ στην μείωση των στρατευμάτων εκεί από τους 15.000 άνδρες στους 10.000 και πιθανώς στους 5.000 αργότερα εφέτος", πρόσθεσε ο ναύαρχος.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Αντερς Φο Ράσμουσεν είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο πως το Σύμφωνο θα τηρούσε το σχέδιό του να μειώσει το μέγεθος της δύναμης ασφάλειας του Κοσόβου (KFOR) από τους 15.000 άνδρες στους 10.000 στις αρχές του 2010.

Ο Ράσμουσεν είχε τονίσει ότι η μείωση των δυνάμεων αυτών επρόκειτο να γίνει μετά από διεξοδική ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το Φεβρουάριο του 2008. Εως τότε διοικείτο από τα Ηνωμένα Εθνη, μετά την εκστρατεία του Συμφώνου εναντίον της Σερβίας το 1999.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή