Βηρυτός: Φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010 12:02
UPD:13:17

Στις στενές σχέσεις φιλίας της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου, καθώς και στην μεταξύ τους οικονομική συνεργασία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ ο Πρωθυπουργός.

A- A A+

Πρόταση για τη δημιουργία φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ στη Βηρυτό.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας την οποία συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου, και να συμβάλει στη δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η σταθερότητα στην περιοχή, παρατήρησε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά και ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως είπε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.

Φέρνοντας ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και στις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά, σημειωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής.

Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο, πρόσθεσε και αναφέρθηκε επίσης στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό -στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006.

Σήμερα, υπογράμμισε, είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα.

Στην αναφορά του, τέλος, στο Μεσανατολικό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

Καταλήγοντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή