Tην παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ

Τι απαντά το ΥΠΠΟΤ
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 09:46
UPD:16:00
A- A A+

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου υπέβαλε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, λίγες εβδομάδες μετά το διορισμό του στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του δ.σ. για την απόλυση εννέα εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ σε σύνολο 40 με μόνιμη εργασιακή σχέση.

Επικαλούμενος την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1818894 , ο κ. Τατσόπουλος επισημαίνει πως με τις απολύσεις των εννέα εργαζομένων «το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και το ΕΚΕΒΙ να συρρικνώσει και να μην χρεωθεί τη συρρίκνωση».

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ προέβη στις απολύσεις, με "πρόσχημα" την περικοπή της χρηματοδότησης -και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει πως ουδέποτε ζήτησε από το δ.σ. οποιουδήποτε εποπτευόμενου οργανισμού να προβεί σε απολύσεις, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατσόπουλος ότι διεμηνύθη στο δ.σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ., ενώ σημειώνεται πως ουδέποτε υπεβλήθη γραπτή παραίτηση του κ. Τατσόπουλου στον υπουργό.

Σημειώνεται εξάλλου πως ο κ. Τατσόπουλος δεν είχε παραστεί ούτε στην πρόσφατη συνάντηση του δ.σ. του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα σχετικά με το Κέντρο και την εθνική πολιτική βιβλίου.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Τατσόπουλου:

«Στις 7 Μαρτίου 2010 ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με διόρισε στην τιμητική άμισθη θέση του αντιπροέδρου, στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την περικοπή της χρηματοδότησης του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κατά 35 % μεταθέτοντας στις πλάτες του διοικητικού συμβουλίου το ωμό δίλημμα: "είτε απολύετε υπαλλήλους και συνεχίζετε κάποιες από τις δραστηριότητές σας, άρα έχετε λόγο ύπαρξης, είτε δεν απολύετε κανέναν και αναστέλετε τις δραστηριότητές σας, οπότε δεν έχετε λόγο ύπαρξης". Ομολογώ πως, μπροστά σε ανάλογο δίλημμα, ο τετραγωνισμός του κύκλου μου φαίνεται περίπατος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, αν το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εξακολουθούσε να χρηματοδοτεί το Εθνικό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ.), δεν θα έπρεπε να απολύσει 9 υπαλλήλους, όπως απέλυσε, αλλά 20 -τουτέστιν, το 50% των υπαλλήλων του. Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι που απολύθηκε μόνο το 25%;

Οπως διαφαίνεται και από την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., το υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. να συρρικνώσει και να μην χρεωθεί τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο του Ε.ΚΕ.ΒΙ. προέβη στις απολύσεις, με "πρόσχημα" την περικοπή της χρηματοδότησης -και γιατί άραγε; Από εγγενή μοχθηρία μάλλον. Επειδή, σε αυτή τη φάρσα, δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του Κακού Επιστάτη και να επιτρέψω στο υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει την ουρά του απέξω, παραιτούμαι από τη θέση του αντιπροέδρου».

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του κ. Τατσόπουλου περί πρόθεσης κατάργησης ή συρρίκνωσης του Ε.ΚΕ.ΒΙ., το ΥΠΠΟΤ απαντά ότι προφανώς δεν είναι αυτή η πρόθεσή του και θυμίζει ότι ήδη έχει δρομολογήσει κατάργηση οργανισμού (Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ.) ή συγχώνευση οργανισμών (ΟΠΕΠ –ΤΑΠΑ, Κ.Θ.Β.Ε.- Όπερα Θεσσαλονίκης), όταν αυτό κρίθηκε σκόπιμο, ενώ για τα περί περικοπής της χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ διευκρινίζεται ότι όπως σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς έτσι και στο Ε.ΚΕ.ΒΙ έγιναν οι αναγκαίες περικοπές στον προϋπολογισμό ούτως ώστε να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι υπόλοιπες δραστηριότητες που άπτονται του χώρου του βιβλίου (Πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων, συμμετοχή της Ελλάδας στις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου εξωτερικού για τις οποίες δεν είναι αρμόδιο το Ε.ΚΕ.ΒΙ και επιχορηγούνται από περισσότερες της μίας πηγές χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΠΟΤ. Το ίδιο ισχύει και για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης).

Προτεινόμενα για εσάς