Ι. Μπασμπούγ: «Δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο»

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 11:42
UPD:14:06

«Πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε πτητική εκπαίδευση και πάνω από τη θάλασσα», υποστήριξε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.

A- A A+

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου υποστήριξε ότι «ερμηνεύονται λανθασμένα» οι πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. «Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο», δήλωσε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ από την ¶γκυρα, στο περιθώριο εκδήλωσης για την 129η επέτειο από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ.

«Πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε πτητική εκπαίδευση και πάνω από τη θάλασσα. Ένα τμήμα της εκπαίδευσης βεβαίως την πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο. Σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση στο Αιγαίο, αλλά να κρατούμε σε υψηλό επίπεδο την εκπαίδευση των Αεροπορικών μας Δυνάμεων», τόνισε.

«Εάν οι χειριστές δεν πετούν, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η Πολεμική Αεροπορία», είπε. «Όσοι λένε να μειώσουμε τις πτήσεις διότι έχουν κόστος, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι θα μειωθεί και το επίπεδο της ετοιμότητας των χειριστών». «Πραγματοποιούμε τον μικρότερο αριθμό πτήσεων», είπε.

Ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου επανέλαβε και την πρόταση που διατύπωσε ό Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τα επίσκεψης του στην Αθήνα. «Να καταργήσουμε τα όπλα. Έτσι θα μειώσουμε και το βαθμό απειλής», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπασπούγ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος απάντησε στο περιθώριο εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων αεροπόρων: «Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις, που φέρεται να έκανε ο Τούρκος ομόλογός μου, κατ΄αρχάς εγώ δεν έχω να σκεφθώ τίποτα. Η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και πάγια. Αν τώρα επιθυμεί, αυτό που λέει να γίνει πραγματικότητα, είναι πολύ απλό. Αρκεί τα τουρκικά αεροσκάφη να καταθέτουν το προβλεπόμενο σχέδιο πτήσης, όταν πρόκειται να πετάξουν μέσα στο FIR Αθηνών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή