Γερμανία: Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το πακέτο στήριξης του ευρώ

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 13:26
UPD:17:04

A- A A+

Ενέκρινε η Κάτω Βουλή της Γερμανίας το νομοσχέδιο σχετικά με την οικονομική συμβολή της χώρας στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε το νομοσχέδιο με 319 ψήφους υπέρ, 73 κατά και 195 αποχές. Η ¶νω Βουλή (Μπούντεσρατ) επικύρωσε το νομοσχέδιο λίγο αργότερα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1819747 .

Το ποσό με το οποίο θα συμβάλει η Γερμάνια σε δανειακές εγγυήσεις κυμαίνεται μεταξύ 123 και 148 δισ. ευρώ, πέρα από τα 22,4 δισ. ευρώ τις αντιστοιχούν στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υπενθυμίσει νωρίτερα στους βουλευτές ότι έχουν «κοινή ευθύνη για το ευρώ» και τους κάλεσε να επικυρώσουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, υποσχόμενος ότι θα επιδιώξει τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Η υπεράσπιση του νομίσματός μας είναι ευθύνη όλων μας», δήλωσε ο Σόιμπλε.

«Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί μόνο όταν [το σχέδιο] ψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι: «Είναι μία πραγματικότητα, οι αγορές κοιτάζουν περισσότερο τη Γερμανία, παρά την Ελλάδα ή τη Μάλτα».

Την Τετάρτη, η καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν το πακέτο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν χαθεί το ευρώ, θα χαθεί η Ευρώπη».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή