Στ.Μαντέλη: Υπουργοί της ΝΔ πίσω από τις ανταλλαγές με τη Μονή

Ελεύθερη μετά την απολογία της η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του ΥΠΑΑΤ
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 15:28
UPD:20:12
A- A A+

Η ανταλλαγή των εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών, υποστήριξε κατά την απολογία της στην ειδική ανακρίτρια, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στις εν λόγω παρεμβάσεις.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κ. Μαντέλη αναφέρεται συγκεκριμένα στους τότε υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντό, καθώς και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Σύμφωνα με την ίδια, ο μοναχός Αρσένιος της Μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της Μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας, ενώ όπως διευκρίνισε, η εν λόγω επίσκεψη είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Η Σταματίνα Μαντέλη που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

Μετά την απολογία της ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η κ. Μαντέλη αφέθηκε ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αποκρούει τις κατηγορίες ο Γ. Αγγέλου

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένος να μην ανεχθεί καμία ανάμιξη του ονόματός του στην υπόθεση του Βατοπεδίου εμφανίστηκε ο κ. Γιάννης Αγγέλου.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, έκανε λόγο για κατηγορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα του που κατέθεσε στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή του ενώπιον της στις 10 Μαΐου.

«Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ», κατέληξε.

Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί εμπλοκής του ο Θ. Ρουσόπουλος

Διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί εμπλοκής του στην υπόθεση Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις αναφορές της κ. Μαντέλη για τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους μοναχούς για τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής με το ελληνικό δημόσιο.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της κ. Μαντέλη, υποστήριξε πως «χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο».

Ο κ. Ρουσόπουλος επισημαίνει ότι πριν καν καταθέσει στη δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπεδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. «Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει.

«Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές», τονίζει ο πρώην υπουργός και συμπληρώνει: «Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το ¶γιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας - δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας - να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή».

Στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρει επίσης ότι η κ. Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια, όπως επισημαίνει, κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα.

«Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να ''θυμηθεί'' αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ’ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;», διερωτάται.

Καταλήγοντας δε επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του έναντι όσων, όπως αναφέρει, «όπου και αν βρίσκονται, ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή