Κάννες: Λίγο πριν από τα βραβεία

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 18:52
A- A A+

Ολοκληρώνεται το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, με την προβολή δύο ακόμη πολυσυζητημένων ταινιών: του γαλλικού φιλμ «Εκτός Νόμου» του Ρασίντ Μπουσαρέμπ και του «Ψεύτη ήλιου No2» του Νικίτα Μιχάλκοφ.

Η οπτική του Ρασίντ Μπουσαρέμπ για τον αγώνα της Ανεξαρτησίας των Αλγερινών έχει προκαλέσει εδώ και μέρες τις αντιδράσεις των εθνικιστικών κύκλων της Γαλλίας, με αποκορύφωμα τη σημερινή διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το φεστιβάλ των οπαδών του «Εθνικού Μετώπου», του ακροδεξιού κόμματος του Ζαν Μαρί Λεπέν. Οι τρεις ήρωες της ταινίας του Μπουσαρέμπ επιβιώνουν από τη σφαγή των Αλγερινών στην πόλη Σετίφ, τον Μάιο του 1945.

Ο Νικίτα Μιχάλκοφ με τον «Ψεύτη ήλιο Νο2», το σίκουελ της γνωστής ταινίας του που κέρδισε το 1994 το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των Κανών, επιστρέφει για άλλη μια φορά στις Κάννες, με μια ακριβή υπερπαραγωγή για τα γεγονότα του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, στη Ρωσία, όπου προβλήθηκε η νέα του ταινία, δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση.

Ως τώρα οι κριτικοί στο εξωτερικό έχουν ξεχωρίσει τις ταινίες των Κεν Λόουτς («Ιρλανδικός δρόμος»), Μάικ Λι («Μια ακόμη χρονιά»), Τσανγκ Ντονγκ Λι («Ποίηση»), Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου («Βiutiful»), Ξαβιέ Μποβουά («Περί ανθρώπων και θεών) και Νταγκ Λάιμαν («Fair game»). Στις 23 Μαϊου θα μάθουμε αν κάποιοι από τους παραπάνω σκηνοθέτες κατόρθωσαν να συγκινήσουν και την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV