Διεθνής διάσκεψη για τη Σομαλία το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 20:33
A- A A+

Μέτρα για την ανοικοδόμηση της Σομαλίας και τον τερματισμό της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή θα συζητήσουν εκπρόσωποι από 55 χώρες σε διεθνή σύνοδο το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

«Ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε ταυτόχρονα όλα τα θέματα: την ασφάλεια, την πολιτική συνεργασία, την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση θα συζητηθεί επίσης το πρόβλημα της πειρατίας στα ανοιχτά των σομαλικών ακτών.

Εκτός από τον Μπαν, παρόντες στη σύνοδο θα είναι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Σομαλίας Σαρίφ Σεΐχ Αχμεντ και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, όπως ο Μπερνάρ Κουσνέρ από τη Γαλλία και ο Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος από την Ισπανία. Δώδεκα διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Η Σομαλία δεν έχει κεντρική κυβέρνηση και σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 1991, γεγονός που διευκολύνει τη δράση πολλών πειρατών οι οποίοι λυμαίνονται τον Κόλπο του ¶ντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, συχνά μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές της χώρας.

Μια διεθνής δύναμη, αποτελούμενη από πολεμικά σκάφη, περιπολεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στην περιοχή για να αποτρέψει τους πειρατές. Ωστόσο, πολύ συχνά, οι χώρες που συλλαμβάνουν πειρατές αδυνατούν να τους προσάγουν σε δίκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή