Για τη συμφωνία με Τουρκία-Βραζιλία θα ενημερώσει την IAEA το Ιράν

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 22:29
A- A A+

Τη Δευτέρα το Ιράν θα ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σχετικά με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Βραζιλία και την Τουρκία για ανταλλαγή ουρανίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επικαλείται ανακοινωθέν του εθνικού ανώτατου Συμβουλίου ασφαλείας, «η αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην IAEA (...) θα υποβάλει στις 24 Μαΐου στο γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας μία επιστολή», η οποία θα αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία και τη Βραζιλία.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η ημερομηνία αυτή ορίστηκε μετά από διαβούλευση με το γραφείο του γενικού διευθυντή της IΑEA. Κατά την υποβολή της επιστολής θα είναι παρόντες αντιπρόσωποι της Τουρκίας και της Βραζιλίας.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που υπογράφτηκε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη προβλέπει την ανταλλαγή στην Τουρκία 1.200 κιλών ιρανικού ελαφρά εμπλουτισμένου (3,5%) ουρανίου με 120 κιλά εμπλουτισμένου κατά 20% καυσίμου το οποίο θα δώσουν οι μεγάλες δυνάμεις και προορίζεται για τον ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα με ιατρικούς σκοπούς της Τεχεράνης.

Η IΑEAείχε προτείνει τον Οκτώβριο στο Ιράν να στείλει 1.200 κιλά ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου στη Ρωσία προκειμένου να εμπλουτισθεί κατά 20% προτού μετατραπεί από τη Γαλλία σε καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή