Συνάντηση Δ. Δρούτσα με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 22:49
A- A A+

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς είχε απόψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα με την πρωτοβουλία της για την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ το 2014.

Ο κ. Δρούτσας γνωστοποίησε ότι σύντομα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τόνισε ότι η Σερβία βρίσκει στην Ελλάδα τον πιο αξιόπιστο εταίρο και φίλο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια απόφαση η οποία θα επιτρέψει την επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Σερβίας - ΕΕ.

Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντική την απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα η οποία συμβάλλει στην εμπέδωση θετικού κλίματος στις σχέσεις Σερβίας - ΕΕ.

Απευθυνόμενος στο σερβικό λαό και προσωπικά στο Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας ζήτησε από τους Σέρβους πολίτες να τιμήσουν τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας με την επιλογή τους αυτό το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του ο κ. Βουκ Γέρεμιτς υποσχέθηκε ότι θα περάσει ένα διάστημα της κανονικής του αδείας στις όμορφες ελληνικές ακτές. «Θα σπάσουμε φέτος όλα τα ρεκόρ σε ό,τι αφορά την έλευση Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σέρβος υπουργός ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη σε όλα τα πεδία και κυρίως σε αυτό της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του, καθώς και για το γεγονός ότι οι Σέρβοι πολίτες πλέον δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου και απολαμβάνουν ελεύθερα και πιο εύκολα τα ταξίδια τους προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Τόννισε ακόμη ότι η πορεία προς την ΕΕ είναι αποκλειστικός στρατηγικός δρόμος για τη Σερβία και εξέφρασε την προσδοκία ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων θα υπάρξει απόφαση για την επικύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την ΕΕ καθώς επίσης και κάποιες εξελίξεις σε ότι αφορά την αίτηση για πλήρη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις τις οποίες καλούνται να λάβουν όλες οι χώρες λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Ερωτηθείς σχετικά για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, έχει δηλώσει την ξεκάθαρη βούλησή της για μια λύση που θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθερότητα της περιοχής και περιμένει από τα Σκόπια να δείξουν την ίδια εποικοδομητική στάση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή