Βατοπέδι: Εξετάζεται η δυνατότητα κοινού πορίσματος

Το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής
Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 12:00
UPD:18:26

Το ενδεχόμενο να καταλήξουν στη σύνταξη κοινού πορίσματος για την υπόθεση Βατοπεδίου διερευνούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.

A- A A+

Το ενδεχόμενο να καταλήξουν στη σύνταξη κοινού πορίσματος για την υπόθεση Βατοπεδίου διερευνούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στις εργασίες της Επιτροπής (συνεδριάζει το απόγευμα), προκειμένου η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, να καταθέσει ενώπιον των βουλευτών όσα κατέθεσε στη Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την απολογία της στην ειδική ανακρίτρια, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών, και «φωτογράφισε» συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στις εν λόγω παρεμβάσεις.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κ. Μαντέλη αναφέρεται συγκεκριμένα στους τότε υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκο, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντό, καθώς και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Σημειώνεται επίσης, πως η κ. Μαντέλη – η οποία μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους- ζήτησε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της περί επικοινωνίας τους με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΠΑΣΟΚ: Σύσκεψη για τη σύσταση Προκαταρκτικής

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και ήδη οι νομικές λεπτομέρειες του θέματος εξετάζονται σε σύσκεψη στη Βουλή υπό τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, με τη συμμετοχή καθηγητών του ποινικού και συνταγματικού δικαίου.

Ερωτηματικό η κλήση Καραμανλή

Με αφορμή την απολογία της κ. Μαντέλη, ο ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: «Ο κ. Καραμανλής πρέπει να απολογηθεί για πολλά: για τα ομόλογα, για τη Siemens, για την κατάσταση της οικονομίας, για το έλλειμμα και για το δημόσιο χρέος. Πρέπει, όμως, πριν απ' όλα, να απολογηθεί για το Βατοπέδιο.

»Στήθηκε μέσα στο χώρο του ένα μεγάλο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα για πολλά χρόνια. Η απόδραση από τις ευθύνες δεν συνιστά γενναιότητα. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να κληθεί και να απολογηθεί. Εμείς θα του δώσουμε την ευκαιρία μέσα στα πλαίσια της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής», τονίζεται στη σχετική ανακοινωση του ΛΑ.Ο.Σ..

Η Ρηγίλλης από την πλευρά της, βλέπει κυβερνητικό σχέδιο για την ενοχοποίηση της ΝΔ και διαμηνύει ότι θα ζητήσει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με το αιτιολογικό ότι απέρριψε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, για την επιστροφή των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, πριν δηλαδή επισυμβούν οι ανταλλαγές μεταξύ Μονής και Δημοσίου.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπαινίσσεται ότι η κ. Μαντέλη αξιοποιεί ειδική ρύθμιση που ψηφίσθηκε προσφάτως και επιφυλάσσει ευνοϊκή μεταχείριση σε κατηγορουμένους που καταγγέλλουν υπουργούς.

Απαντώντας, το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι «για την ευνοϊκή μεταχείριση δεν αρκεί μόνο η καταγγελία, αλλά είναι αναγκαία η προσφορά συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων». «Η επάρκεια των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίζει κάποιος για υπουργό, κρίνονται από Εξεταστική ή Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να αναθέτει την έρευνα για την επάρκεια των στοιχείων σε εισαγγελέα Εφετών», υπογραμμίζεται.

Τη Δευτέρα εξάλλου, ο εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση βάσει της απολογίας της κ. Μαντέλη, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, απέδωσε την κατάθεση της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του ΥΠΑΑΤ στο «παλιό και γκρίζο ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε για μία ακόμη φορά πως δεν έχει πολιτικές ευθύνες για το θέμα της ανταλλαγής των εκτάσεων με τη Μονή.

Ο κ. Κοντός κατηγόρησε κ. Μαντέλη ότι άλλαξε την κατάθεση της σε σχέση με όσα είχε πει στην πρώτη εξεταστική, επισημαίνοντας πως ειδικά στην κατάθεσή της στην εισαγγελέα Σπυροπούλου δεν είχε μιλήσει περί πιέσεων από πολιτικά πρόσωπα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή