Παρατείνονται για μία εβδομάδα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου, με στόχο να υπάρξει, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις».
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, όπως έγινε γνωστό, σημερινή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει μερίδιο πολιτικών ευθυνών στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, επί των ημερών του οποίου ολοκληρώθηκε η αποποίηση της Βισθωνίδας από πλευράς Δημοσίου.
Εξάλλου, αδύνατη κρίνεται η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Πολιτικές ευθύνες «βλέπει» η ΝΔ
Σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν σε αυτήν, με επικεφαλής το Νίκο Δένδια, έκαναν λόγο για διακομματικές και διαχρονικές πολιτικές, και όχι ποινικές, ευθύνες.
Ο κ. Δένδιας δεν καταλόγισε, ωστόσο, τις πολιτικές αυτές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, μιλώντας παράλληλα για λανθασμένους χειρισμούς υπηρεσιακών παραγόντων που εξέδωσαν τις διάφορες γνωμοδοτήσεις.
Για τη ΝΔ, δήλωσε ότι οι υπουργοί της στηρίχθηκαν σε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσθεσε ότι αν υπήρξαν υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις της λίμνης και των ακινήτων, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν.
Απέρριψε δε τις αιτιάσεις περί ηθικής αυτουργίας των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εννοηθεί ηθική αυτουργία, αφού κανένας υπουργός δεν υπέγραψε αποφάσεις διαφορετικές από γνωμοδοτήσεις.
Επεσήμανε ακόμη ότι όλες οι πράξεις υπουργών μέχρι το 2007 έχουν παραγραφεί και συνεπώς η τότε κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να κριθεί μόνο πολιτικά. «Ποινικές ευθύνες δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν για τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, μέλος της Επιτροπής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί επτά μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε τίποτα απολύτως για την επάνοδο ακινήτων στο δημόσιο.
Απορρίφθηκε το αίτημα του ΛΑΟΣ για κλήση του Κ. Καραμανλή
Kατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής, τα κόμματα δεν συναίνεσαν στην πρόταση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη για κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως ο πρώην Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών γιΆ αυτόν.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως ο κ. Καραμανλής καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ