Απελευθερώνεται σήμερα η Αμερικανίδα Λόρι Μπέρενσον η οποία εξέτιε ποινή κάθειρξης 20 ετών για σχέσεις με την «τρομοκρατία» στο Περού από το 1995, λόγω καλής διαγωγής, ανακοίνωσε η Περουβιανή δικαστής Τζέσικα Λεόν.
Η Νεοϋορκέζα Μπέρενσον, 40 ετών, είναι η μόνη υπήκοος των ΗΠΑ η οποία φυλακίστηκε στο Περού για υπόθεση «τρομοκρατίας».
«Η Μπέρενσον είναι σε θέση να επανέλθει στην κοινωνία», ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης, που σημειώνει ότι η Αμερικανίδα δεν μπορεί να βγει από τη χώρα έως ότου συμπληρωθεί το ημερολογιακό έτος που θα ολοκληρωνόταν η ποινή της.
Η ανακοίνωση της απελευθέρωσης της Μπέρενσον σημειώνεται εν όψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του προέδρου του Περού Αλαν Γκαρσία στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η Λόρι Μπέρενσον είχε καταδικαστεί ως «συνεργός» της ένοπλης οργάνωσης Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (MRTA). Είχε κατηγορηθεί ότι έλαβε μέρος στο σχεδιασμό της επίθεσης με στόχο την κατάληψη του Κογκρέσου το 1995, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σκάνδαλα διαφθοράς.
Η υπόθεσή της απασχόλησε σε αρκετές περιπτώσεις τα διεθνή ΜΜΕ, εν μέρει λόγω και των ακούραστων προσπαθειών των γονέων της με σκοπό να αποφυλακιστεί.
Στην ακρόαση διάρκειας 40 λεπτών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοπτικό δίκτυο του Περού, η δικαστής είπε στην Μπέρενσον ότι η απελευθέρωσή της γίνεται υπό τον όρο ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα. Η Μπέρενσον, χαμογελώντας, είπε ότι συμφωνεί και αγκάλιασε τον δικηγόρο της.
Την αποφυλάκισή της διευκόλυνε το γεγονός ότι αποκήρυξε τη βία και «ζήτησε συγγνώμη», με το κείμενο της απόφασης να αναφέρει ότι η Αμερικανίδα παραδέχθηκε ότι «η βία του MRTA υπήρξε επιζήμια για το Περού».
Η Μπέρενσον ανέφερε, σύμφωνα με την απόφαση, ότι έμαθε στη φυλακή ότι «η βία δεν μπορεί να αλλάξει με τη βία».
Τον Μάϊο του 2009 η Μπέρενσον γέννησε ένα αγόρι, που ονόμασε Σαλβαδόρ, μετά το γάμο της με έναν πρώην αντάρτη του MRTA τον οποίο συνάντησε και παντρεύτηκε στη φυλακή το 2003.
Το MRTA είχε καταλάβει την κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα τον Δεκέμβριο του 1996, κρατώντας 72 ομήρους για πάνω από τέσσερις μήνες, απαιτώντας την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Η ομηρία είχε αιματηρό τέλος τον Απρίλιο του 1997, όταν ομάδα των ειδικών δυνάμεων εισέβαλε στην πρεσβεία. Σκοτώθηκαν ένας όμηρος, οι 11 αντάρτες και δύο κομάντος. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ορισμένοι από τους αντάρτες εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες αφού παραδόθηκαν και ασκήθηκαν διώξεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων